Een visitekaartje – of ook wel naamkaartje genoemd – is nog altijd ongekend populair. Zelfs in dit digitale tijdperk waarin wij nu zitten, wordt er nog veelvuldig teruggegrepen op dit tijdloze product. Niet zo gek ook, want het blijkt dat een fysiek product nog altijd veel meer bereikt dan iets digitaals. Dus ook voor jou is een goed visitekaartje drukken onmisbaar. Haal het maximale uit je ontwerp met onze handige tips!
Houd het kort
Het is drukwerk met een klein formaat, het visitekaartje. Maar je wilt er toch best wel wat informatie op kwijt dat je aan (potentiële) klanten wilt meegeven. Pas op dat je het niet té bont maakt in je ontwerp. Het doel van zo een kaartje is dat de mensen contact met je op kunnen nemen. Beperk je in eerste instantie dan ook echt tot die informatie. Een telefoonnummer, een e-mailadres en eventueel een (bezoek)adres zijn hierbij vaak al voldoende. Naast je naam en functie uiteraard.
Door niet te veel informatie te delen, focus je op de informatie die wél gegeven wordt: jouw contactgegevens. Bij vragen hebben ze alle mogelijkheden om met jou in contact te komen.
Een kaartje met twee kanten
Probeer niet alles dat je wilt laten te zien op de voorkant te ‘proppen’. Kies er liever voor om het te verdelen over de twee zijden. Een veelgebruikte manier hiervoor is de voorzijde gebruiken voor de informatie en de achterkant te gebruiken voor kleur en andere (drukkere) uitingen. Je zet dus op de voorkant de contactinformatie. De achterkant gebruik je dan voor een kleur of een afbeelding. Zo kun je van alles alles zeggen aan de voorzijde en op de achterzijde kun je juist alles laten zien.
Materiaal bepaalt de uitstraling van je visitekaartje
Een visitekaartje drukken is meer dan alleen een ontwerp aanleveren. Naast het ontwerp is ook het materiaalsoort van grote invloed op de uitstraling van het kaartje. Er zijn tegenwoordig verschillende aanbieders die een legio aan papiersoorten aanbieden. Keuzes en mogelijkheden genoeg dus om een papiersoort te kiezen dat bij jou en de uitstraling van jouw bedrijf past. Grofweg kun je de papiersoorten indelen in twee soorten: gestreken en ongestreken papier.
Gestreken papiersoorten
Gestreken papiersoorten hebben een gladde toplaag in de vorm van een coating. Het je ontwerp met veel kleur of foto’s, dan is een gestreken papiersoort een goede optie. De kleuren komen hierbij namelijk net iets beter naar voren dan bij de ongestreken varianten.
Ongestreken papiersoorten
Wil je een visitekaartje met een meer natuurlijke uitstraling? Dan kom je al snel terecht bij de ongestreken papiersoorten. Hierbij voel je nog echt de vezels van het papier. Omdat het papier ruwer is, wordt de inkt er meer in opgezogen. Hierdoor zijn de kleur vaak net iets minder helder dan bij gestreken papiersoorten. Maar alsnog kun je met een visitekaartje, mét veel kleur, op ongestreken papiersoorten voor de dag komen. Met de duurzame gerecyclede opties zijn erg populair.
Een goed ontwerp is onmisbaar
Het klinkt misschien heel logisch: een goed en professioneel ontwerp is essentieel voor een goed visitekaartje. Het gebeurt nog te vaak dat mensen maar wat aanrommelen en vervolgens zitten met een net-niet visitekaartje. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Heb je zelf niet de middelen en/of kennis om echt goed aan de slag te kunnen? Kijk dan is naar professionele hulp. Grafisch vormgever hebben er voor gestudeerd en weten maar al te goed wat wel en wat handig is. Het uitgeven van geld aan zoiets ‘kleins’, klinkt misschien overdreven. Maar geloof ons: je zult er uiteindelijk veel profijt van hebben!
Zoals je hebt kunnen lezen, is het maken van een goed visitekaartje niet perse moeilijk. Wel is het goed om goed na te denken wat er echt op je kaartje moet. En schroom vooral niet om meningen en advies van anderen in te winnen.