Het woord inflatie is het nieuwe populaire woord en op elke nieuwszender hoor je deze term meerdere keren vallen. En dat is niet gek.. Met een inflatiecijfer van 13,6% kan er geconcludeerd worden dat de inflatie in Nederland uit de hand is gelopen. De komende tijd zal de hoge inflatie niet terugnemen en heeft de Nederlandse overheid weinig handvatten op deze situatie. Het leven is 13,6% duurder geworden dan vorig jaar, het hoogste cijfer ooit gemeten.
(Afbeelding: CBS)
De hoofdschuldige van de inflatie is de torenhoge energierekening. In augustus is de rekening van energie met maar liefst 151% duurder geworden. Daarnaast is de gasprijs naar een recordhoogte geknald en neemt de angst op een stop van gas uit Rusland steeds verder toe. Het gasconcern Gazprom heeft al verschillende keren de gaspijplijn Nord Stream 1 stil gelegd en naar verwachting komt deze helemaal stil te liggen deze winter. Aangezien gas en elektriciteit voor eten en andere spullen gebruikt wordt, zijn de prijzen van voedingsmiddelen flink gestegen en voor kleding moet je ook een stuk meer betalen.
(Afbeelding: CBS)
Maxim Manturov, Hoofd van Investment Advice bij Freedom Finance Europe, zegt: “De Europese aandelenmarkten worden dit jaar geconfronteerd met moeilijke en snel veranderende factoren. De Europese Centrale Bank (ECB) is – samen met de meeste andere grote centrale banken – achterop geraakt bij de inflatiecurve. De ECB is nu in de richting van een strakker monetair beleid begonnen als reactie op jaren van hoge inflatie. Hoe langer de inflatie hoog blijft, hoe groter het risico dat ze voet aan de grond krijgt. In tegenstelling tot de marktverwachtingen, zijn er tekenen dat het inflatie traject kan veranderen en zijn er tekenen dat de productiebeperkingen kunnen beginnen te verminderen.”
Men is op zoek naar verschillende manieren om hun vermogen te kunnen beschermen tegen de torenhoge inflatie en één mogelijkheid is het investeren in goud. Goud is van oudsher de hedge tegen inflatie. Prijzen van dit edelmetaal in tijden van hoge inflatie. Maar die correlatie is de afgelopen jaren minder betrouwbaar geworden. De binnenlandse goudprijs wordt bepaald door de wereldprijzen en de wisselkoers, en niet door de inflatie die over de wereld heerst. Daarnaast zijn er verschillende bedrijven waarvan experts de verwachting hebben dat deze flink gaan stijgen.
Maar waarom is goud waardevol?
Goud is een edelmetaal dat schaars is. Het is niet makkelijk om goud te winnen en is het niet mogelijk dat dit edelmetaal corrodeert. In het verleden werd goud al gebruikt als ruilmiddel en werd goud gebruikt om vertrouwen op te bouwen en papieren valuta te ondersteunen. De waarde van geld was gekoppeld aan het goud dat het land bezit. Hierdoor hebben landen goudreserves aangelegd voor het geval dat de economie van het land instort.
De goudprijs tijdens recessies
Veel beleggers spreken er over dat goud een veilige haven is om te investeren. Neem dit advies niet direct over. Hoewel de goudprijs tijdens de laatste drie recessies in waarde steeg en de S&P 500 daalde, was dit in 1980 anders. De goudprijs daalde met 5% tijdens de recessie. Kijk naar het gehele plaatje en bepaal zelf of het slim is om te investeren in goud.
Correlatie tussen goudprijs en inflatie
Een belangrijke factor is om te kijken naar de correlatie tussen de goudprijs en de inflatie. Wanneer de inflatie stijgt, volgen de goudprijzen meestal hetzelfde voorbeeld. Dit komt omdat beleggers goud zien als een hedge tegen inflatie. Naarmate papiergeld aan waarde verliest, wordt goud waardevoller.
Dat gezegd hebbende, heeft enig onderzoek aangetoond dat goud het soms slecht doet tijdens perioden van hogere inflatie. In 1980-1984 daalden de goudprijzen bijvoorbeeld met 10%, terwijl de inflatie rond de 6,5% lag. Tussen 1988 en 1991 daalde goud met 7,6%, terwijl de inflatie 4,6% bedroeg.
Dit heeft ertoe geleid dat sommige experts zeggen dat goud geen hedge tegen inflatie is. Het probleem met deze analyse is dat de onderzoekers alleen naar de inflatie en de goudprijs keken, niet naar het hele economische plaatje.
Is dit hét moment om te investeren in goud?
Goud is een uitstekende optie voor beleggers die potentiële verliezen op de aandelenmarkt willen afdekken. Aangezien de prijs van goud de neiging heeft te stijgen tijdens economische onzekerheid, kan het helpen om uw vermogen te beschermen. Bekijk de economische onzekerheid wel op een bredere manier en niet alleen op een of twee economische indicatoren.
Belangrijk is om in goud te investeren als waardeopslag en niet als activa om rendement op te behalen. Goud wordt gebruikt om minder risico te lopen op het verminderen van je vermogen. Doe goed onderzoek naar de markt en zorg ervoor dat je een klein deel van je beleggingen in goud hebt, zodat je verliezen kunt compenseren. Goud lijkt buitengewoon sterk te zijn in het handhaven van zijn koopkracht over enorm lange perioden en tijdens de crashes in 2000 en 2008. Over het geheel genomen daalde goud minder dan aandelen in elke daling van meer dan 10% sinds 1975. In 6 van de 10 dalingen boekte goud positieve rendementen, en in de overige 4 daalde het minder dan de markt. Hoewel het geen perfecte afdekking is (het gaat niet altijd omhoog als de aandelen dalen), lijkt goud het redelijk goed te doen in tijden van lagere economische groei.