Zelf een website maken; de voor- en nadelen op een rijtje

zelf website maken

Zelf een website maken of laten maken is de meest gestelde vraag wanneer bedrijven of (zelfstandige) professionals interesse hebben in een website. Een belangrijke vraag, want een website is niet alleen een mooi online visitekaartje, het is tegelijkertijd een essentieel onderdeel van de marketing van je diensten. Met een optimaal gebouwde website word je beter gevonden door opdrachtgevers en dat leidt tot meer omzet. In dit artikel gaan we de voor- en nadelen bespreken van zelf een website maken. Daarbij geven we ook nog een aantal handige tips.

De voordelen van zelf website maken

Zelf een website maken is tegenwoordig met een beetje technische kennis redelijk eenvoudig. Het heeft de volgende voordelen:

[tie_list type=”thumbup”]

  • Een website zelf maken is goedkoper. Je doet het in je eigen tijd en door slim gebruik van open source oplossingen zijn de kosten extra laag.
  • Meer controle. Je bent van niemand afhankelijk, ook niet wanneer veranderingen moeten worden doorgevoerd. Het is eenvoudiger om precies de website te maken die jij in gedachte hebt.
  • Sneller online. Wanneer je gedisciplineerd en goed geïnformeerd te werk gaat, heb je al snel een werkende website online staan. Je hoeft niets uit te leggen of te communiceren met een websitebouwer.
  • Zelf een website maken is leuk en leerzaam. Als bedrijf of (zelfstandige) professional een website maken kan een leuk proces zijn waarbij je allerlei interessante keuzes moet maken. Ondertussen leer je veel over online techniek en de vele (commerciële) mogelijkheden van het internet.

[/tie_list]

zelf website maken met Jimdo

De nadelen van zelf een website maken

Hieronder vind je enkele nadelen van zelf een website maken:

[tie_list type=”thumbdown”]

  • Zelf een website maken kost tijd. Je moet als bedrijf of (zelfstandige) professional ook je werkzaamheden uitvoeren. Houd je dan genoeg tijd over om nog zelf een website te bouwen?
  • Is het resultaat wel professioneel? Wanneer je een website laat maken, voldoet het resultaat vrijwel altijd tot in de details aan professionele normen. Wanneer jezelf aan de slag gaat, bestaat het gevaar dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet.
  • Je staat er alleen voor. Het is je eigen project dus je hebt geen vangnet van een professionele support. Voor hulp ben je vooral afhankelijk van online kennis.
  • Het zoeken van hosting (= het huren van webruimte) voor je website kost tijd en geeft administratieve rompslomp.

[/tie_list]

Tools voor een eigen website maken

Wat heb je nodig voor een eigen website maken? Voorheen was een website bouwen een intensieve en specialistische klus waarvoor je uitgebreide kennis van html nodig had. De mogelijkheden van websites zijn door de jaren alleen maar groter geworden, maar het voordeel is dat er tools bestaan die het bouwproces hebben vereenvoudigd. Hierdoor is alleen voor sommige details enige kennis van code nodig.

Zelf een website maken met een content management systeem

Content management systemen (CMS) zijn niet meer weg te denken. Er zijn talloze varianten op de markt die particulieren en bedrijven helpen bij het opzetten van een website en het toevoegen van nieuwe content vereenvoudigen.

Het populairste CMS van de laatste jaren is WordPress dat open source is en gratis kan worden geïnstalleerd.

Zelf een website maken met WordPress heeft een aantal voordelen:

[tie_list type=”thumbup”]

  • WordPress is zeer flexibel en dankzij een enorme verzameling add-ons kun je eenvoudig allerlei functionaliteiten toevoegen.
  • Een website ziet er al snel professioneel uit. Veel grote bedrijven en professionele websitebouwers maken dan ook gebruik van WordPress.
  • Het is makkelijk in gebruik en je kunt eenvoudig aanpassingen maken die je meteen kunt controleren.

[/tie_list]

Toch kent zelf een website maken met WordPress ook nadelen:

[tie_list type=”thumbdown”]

  • Je moet zelf updates managen. WordPress zelf kan inmiddels automatisch worden geüpdatet, maar add-ons en templates moeten regelmatig gecontroleerd worden.
  • Ondanks het gebruikersgemak is enige technische kennis nodig. Zeker voor het veranderen van details is in sommige gevallen basiskennis van html en andere codetaal nodig.
  • Het installeren van WordPress op een webserver kan soms een lastige procedure zijn.

[/tie_list]

Zelf een website ontwerpen met een online website builder

Een eenvoudiger alternatief om als bedrijf of (zelfstandige) professional een website mee te bouwen is een online website builder als Jimdo (Tip), Weebly en Wix. Lees onze ervaringen met de verschillende website builders in de categorie “Website maker reviews”.

Voordelen van zelf een website maken met een online website builder:

[tie_list type=”thumbup”]

  • Ze zijn eenvoudig in gebruik en je kunt er echt snel een leuke website mee opzetten (vaak al binnen een dag.)
  • Je hebt geen enkele kennis van code nodig, de meeste systemen maken gebruiken van een interface en werken grotendeels volgens het principe “What you see is what you get”.
  • Beperking van de mogelijkheden kunnen in je voordeel werken. Je houdt je bezig met de essentiële zaken.
  • Je hebt geen omkijken naar onderhoud. Updates en nieuwe functionaliteiten worden automatisch bijgewerkt.

[/tie_list]

Nadeel van zelf een website maken met online website builder:

Eigenlijk kennen online website builders een groot en belangrijk nadeel wanneer je als bedrijf of (zelfstandige) professional een professionele website wilt maken: ze zijn beperkt wat betreft technische en visuele functionaliteit. Daardoor ligt eenvormigheid op de loer en je wilt toch ook opvallen.

Zelf een website ontwerpen is eenvoudiger dan ooit te voren maar kan desondanks tegenvallen. Je kunt ook een begin maken met zelf website bouwen en wanneer je niet helemaal tevreden bent dit als basisvoorstel gebruiken in samenwerking met een professionele websitebouwer.

Wil je meer informatie over een website laten maken, lees dan ook het artikel “Website laten maken; de voor- en nadelen op een rijtje”. Wil je meer informatie over online website makers, lees dan het artikel over “Website makers”.

Wil je meer tips om jezelf te profileren op het internet

Lees dan ook de artikelen “8 Online marketing tips om jezelf of je bedrijf te profileren, “Gevonden worden in Google; 7 praktische tips! en “Stappenplan personal branding” of bekijk al onze personal branding tips in de categorie “Personal branding op het internet”.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: