Slachtoffer worden van ransomware, dat wil je natuurlijk tot elke prijs voorkomen. Vanaf het komend najaar krijgen gebruikers van Windows 10 hierin steun van Microsoft. In Windows 10 komt de mogelijkheid om gebruikers te laten kiezen welke programma’s wel of juist niet toegang krijgen tot bepaalde mappen. Hierdoor wordt het risico op versleutelen van cruciale bestanden door ransomware in ieder geval een stuk verminderd.
Nieuwe optie Windows Defender
In de Windows Fall Creaters Update, die waarschijnlijk in september van dit jaar wordt uitgebracht, krijgt Windows Defender, het antivirusprogramma dat standaard met Windows wordt meegeleverd, de mogelijkheid een ‘controlled folder access’ aan te zetten. Met deze functie wordt geregeld dat alleen bepaalde programma’s toegang krijgen tot bepaalde mappen, zoals de mappen bureaublad, documenten, en dergelijke.
Eerst toestemming vragen
De nieuwe optie gaat werken met een standaardlijst, waarin de programma’s staan die voldoende rechten hebben. Zodra een programma toegang probeert te krijgen tot een bepaalde map wordt gekeken of het programma in die goedgekeurde lijst staat. Als dat niet het geval is, dan krijgt de gebruiker een melding. Standaardlijsten kunnen niet worden gewijzigd, maar je kunt wel zelf applicaties toevoegen aan de lijst. Ook kun je dan extra mappen aan de lijst mappen met een beschermde status toevoegen.
Privacy instellingen Windows 10
Ben je ook geïnteresseerd in hoe jij jouw privégegevens privé kan houden wanneer je Windows 10 gebruikt, bekijk dan ook het artikel “Privacy instellingen Windows 10″. Daarnaast hebben we de privacy instellingen van diverse social media en devices voor jou op een rijtje gezet in de categorie “Privacy instellingen social media en applicaties”.
Veilig internetten
Wil je meer leren over veilig internetten? Lees dan ook hoe je ransomware, malware en computervirussen kan voorkomen en verwijderen of bekijk het artikel “10 tips voor veilig internetten!”. Voor al onze tips over veilig internetgebruik ga je naar de categorie “Veilig internetten”.