Waarom virusscanners in der loop der tijd zijn verbeterd

virusscanner

Tegenwoordig is het overgrote deel van de bevolking praktisch de hele dag met desktopcomputers, laptops, smartphones en tablets in de weer. Elke dag worden daar miljoenen persoonlijke gegevens mee uitgewisseld. Iets waar ook criminelen goed van op de hoogte zijn. Reden temeer om zowel opgeslagen digitale data alsook je internetverbinding optimaal te beveiligen tegen virussen zoals malware, ransomware en andere technieken die jouw data kunnen comprimeren.

Wat is een computervirus?

Een computervirus is een klein programma dat zich via online dataverkeer toegang verleent op de computer. Meestal probeert het zich daarna verder te verspreiden. Er bestaan verschillende soorten virussen die op vele manieren schade kunnen aanrichten. In het artikel “Computervirus; zo voorkom en verwijder je een virus!” vertellen we je meer over computervirussen, wat je er tegen kunt doen en hoe je een virus van jouw pc kan verwijderen.

Virusscanners voor het internet tijdperk

Een van de oudste beveiligingsmethodes is in dat kader een antivirusprogramma. Dit soort programma’s werden al gebruikt in de tijd dat het internet nog geen gemeengoed was en virussen vooral via software op diskettes verspreid werden. De werking van antivirussoftware is op hoofdlijnen de afgelopen decennia echter ongewijzigd gebleven: alle bekende viruspatronen maken deel uit van een database en de software checkt of diezelfde patronen misschien ook op de computer voorkomen. Wordt er een match ontdekt, dan slaat de virusscanner alarm.

In de tijd dat computerbezitters nog geen gebruik van het internet konden maken, was men genoodzaakt om steeds een nieuwe versie van de antivirussoftware in de winkel te kopen. Een erg omslachtige en vaak ook niet echt effectieve methode, aangezien nieuw ontdekte virussen pas na een nieuwe softwarerelease goed bestreden konden worden. En zo’n nieuwe release kon soms maanden op zich laten wachten. Met alle nadelige gevolgen van dien voor reeds geïnfecteerde systemen.

Via het internet de database verversen

Deze onpraktische situatie begon langzaam maar zeker te verbeteren toen ontwikkelaars van antivirussoftware ook de mogelijkheden van het internet begonnen te ontdekken. De benodigde virusdatabase kon vanaf dat moment regelmatig online worden geüpdatet en bleef daardoor actueler. Nadeel was wel dat er voor deze scanmethode nog steeds een behoorlijk zwaar antivirusprogramma geïnstalleerd moest worden. Wat in veel gevallen een behoorlijke negatief effect op de processorkracht en het werkgeheugen van het te scannen systeem bleek te hebben.

Effectief scannen via de cloud

Inmiddels zijn we bij de derde generatie virusscanners aanbeland. De benodigde software is tegenwoordig een lichtgewicht pakketje dat praktisch ongemerkt z’n werk doet, zolang de gebruiker maar wel over een functionerend internetabonnement beschikt. Hedendaagse virusscanners maken namelijk gebruik van de cloud om het scanproces goed uit te kunnen voeren. Deze nieuwste methode kent een aantal voordelen. Zo wordt een deel van de benodigde rekenkracht voor het uitvoeren van scans in het datacenter van de cloud ingezet en hoeft er geen database met viruspatronen meer gedownload te worden. Ook die database staat namelijk in de cloud en blijft vanwege de centrale opslagpositie veel beter up-to-date als er nieuwe virussen of malware worden ontdekt.

Tenslotte zorgt de cloudoplossing ervoor dat er platformonafhankelijk gescand kan worden. Het maakt dus niet uit of je Windows of macOS op je computer gebruikt of dat je een Apple of Android smartphone of tablet gebruikt. In alle gevallen kan de cloudvirusscanner ervoor zorgen dat je altijd veilig van al je apparaat gebruik kunt blijven maken.

Waar bestaat een goede virusscanner uit?

Virusscanners vormen dus de significante bescherming tegen computervirussen. Er zijn veel verschillende virusscanners op de markt, zowel gratis als betaalde antivirusprogramma’s. In het artikel “Waar bestaat een goede virusscanner uit?” leggen we uit wat een goede virusscanner doet en hoe je een goede keuze kunt maken.

Wil je meer leren over veilig internetten? Bekijk dan eens ons artikel “10 tips voor veilig internetten! of lees hoe je malwareransomware of een computervirus kan voorkomen. Al onze tips over veilig internetgebruik vind je in de categorie “Veilig internetten”.

[box type=”shadow” align=”alignleft” class=”” width=””]Dit artikel is gesponsord door Pricewise.nl.
Pricewise.nl vergelijkt energie, verzekeringen, internet en tv abonnementen. Vergelijk en bespaar op je vaste lasten.[/box]

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: