Er zijn weinig begrippen die over ons leven gaan die zo verbonden zijn en tegelijk ook zo uiteenlopend kunnen zijn. Verwachtingen zijn onze dromen, onze betrachtingen die we van iets of iemand vooropstellen. De realiteit is de dikwijls confronterende werkelijkheid van diezelfde situatie. We zetten de twee begrippen in klare taal naast elkaar.
Omgaan met verwachtingen
Een verwachting is ons eigen beeld waarvan we denken dat het de realiteit van de toekomst is. Hoe hoger je verwachtingen, hoe meer kans dat je teleurgesteld wordt. Maar het betekent ook meestal dat die persoon zich enthousiast kan inzetten om dat misschien toch wel onbereikbaar doel te bereiken.
Iemand met lage verwachtingen is minder snel ontgoocheld. Aan de andere kant zal die ook zijn ambities lager instellen, en minder geneigd zijn om een bepaald doel te bereiken. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden.
Onze verwachtingen gaan niet alleen over onszelf. Ook voor onze omgeving, familie, vrienden, collega’s hebben we verwachtingen. Maar hier hebben we, behalve met onze eigen gedragingen, heel weinig invloed op. We kunnen onze kinderen wel laten aanvoelen wat onze verwachtingen zijn. Maar we moeten er ook van bewust zijn dat in de realiteit hun eigen verwachtingspatroon helemaal anders kan zijn.
We kunnen dit illustreren met een mooi voorbeeld. Stel je hoorde dat het online gokken in Nederland nu helemaal legaal is. Iemand met te hoge verwachtingen ziet zichzelf al rondrijden in een dure nieuwe sportwagen. Iemand met te lage verwachtingen zal het eerder als situatie zien die eigenlijk alleen maar slecht kan aflopen.
Iemand die de verwachtingen meer naar de realiteit kan inschatten zal op een site als bestonlinecasinonl informatie gaan verzamelen, en op basis daarvan zijn verwachtingen bijstellen.
Wat is precies realiteit?
Volgens de gerenommeerde encyclopedieën wordt de werkelijkheid omschreven als de toestand van de dingen zoals ze bestaan. Dit gaat over alles rondom ons, zoals onze persoonlijke opvattingen, gedragingen, vriendschappen, relaties, enz. De realiteit is, in tegenstelling tot onze verwachtingen, de reële toestand van ons leven. We scheppen onze verwachtingen op basis van onze eigen realiteit.
Sociologen geloven echter dat de realiteit een persoonlijke ervaring is. Dat iedereen zijn eigen realiteit schept. Ze gaan ervan uit dat verschillende mensen geen enkele realiteit delen, maar eigenlijk andere realiteiten hebben die sterk worden beïnvloed door hun overtuigingen en de relatie die ze maken met hun eigen omgeving. Hierdoor wordt nog eens benadrukt dat er een duidelijk verschil is tussen de betekenis van verwachtingen en realiteit.