Waar een groot deel van de Nederlanders tien jaar geleden nog dacht dat internetproviders verantwoordelijk waren voor het waarborgen van hun online veiligheid met betrekking tot criminaliteit is dat vandaag wel even anders. Dat blijkt uit onderzoek van Capgemini over Trends in Veiligheid 2020. Hieruit komt naar voren dat Nederlandse burgers zich steeds bewuster zijn van online criminaliteit en beperkingen en wat ze daar zelf mee of aan kunnen doen. Zo is er bijvoorbeeld steeds meer aandacht voor veilig betalen met je creditcard, zonder dat virtuele criminelen de kans krijgen om er met je gegevens of geld vandoor gaan. In dit artikel lees je er meer over.
Nederlanders en het gebruik van een creditcard
Een creditcard aanvragen is vandaag de dag snel en gemakkelijk gedaan. Toch is het overgrote deel van de Nederlanders nog niet in de ban van de betaalpas. Uit recent onderzoek van bureau Motivaction in opdracht van creditcarduitgever ICS blijkt bijvoorbeeld dat meer dan 90% van de online betalingen in 2020 met de gewone betaalpas werd gedaan (iDeal). Toch betekent dat niet dat het aantal betalingen dat wél met de creditcard wordt gedaan onderschat moet worden – en dan met name de veiligheid ervan. Er zijn namelijk alsnog een heleboel Nederlanders die hun online aankopen, (zakelijke) reizen en verblijven met hun creditcard betalen.
Dat is niet heel vreemd; er is een groot aantal voordelen te vinden aan het gebruik van de creditcard. Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten, is dat hun aankopen die met een creditcard zijn betaald automatisch beschermd zijn tegen diefstal, verlies en/of schade. Wanneer je van plan bent om iets groots of prijzigs aan te schaffen via het internet is dat wel een prettig idee. Met een normale bankpas heb je deze verzekering niet. Daarnaast kun je met een creditcard vrijwel overal ter wereld betalen en is zo’n pas fraudegevoelig en dus extra veilig om mee te betalen.
Controleer of de webwinkel betrouwbaar is
Online shoppen kan dus net iets veiliger wanneer je een creditcard gebruikt om mee te betalen. Dat betekent niet dat je zelf nergens meer op hoeft te letten. Criminelen gebruiken namelijk de meest slimme trucjes om op die manier alsnog je gegevens of zelfs geld af te nemen. Controleer bijvoorbeeld altijd of een webshop waar je online wilt winkelen betrouwbaar is. Er zijn inmiddels heel wat neppe webwinkels opgezet waarbij mensen worden opgelicht. Hoe je weet of een webwinkel te vertrouwen is? Simpel. Ga de volgende punten na:
- Kijk altijd of er beoordelingen zijn van andere klanten. Vaak zie je in de reviews of er wel of niet veel klachten zijn.
- Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn? Wordt een product bijvoorbeeld veel te voordelig aangeboden in verhouding met andere webwinkels? Ga dan je gevoel achterna; meestal klopt je voorgevoel wel.
- Controleer altijd de bedrijfsgegevens van de webwinkel als je het niet vertrouwt. Op die manier kun je erachter komen of het bedrijf betrouwbaar is.
- Zijn er veel spelfouten te vinden op de website of linkjes die niet werken? Voer dan zeker niet de gegevens van je creditcard in.
- Check hoeveel keurmerken de webshop heeft. Inmiddels zijn er namelijk heel wat keurmerken voor veilig online winkelen, zoals het Thuiswinkel Waarborg.
Handtekening op creditcard is belangrijk
Om veilig te internetten en online te shoppen met je creditcard is deze tip van grote waarde, ook al had je dat wellicht niet verwacht. Het is namelijk belangrijk om direct je handtekening op je creditcard te zetten wanneer je de betaalpas ontvangt. In veel gevallen is het namelijk nodig om je handtekening te zetten bij een betaling en die handtekening moet exact overeenkomen met die op de kaart. Maar: het komt vaker voor dat je pincode voldoende is. Toch moet je de handtekening op de kaart niet onderschatten. Het is het tastbare bewijs dat de kaart van jou is (zorg dus voor een moeilijk na te maken handtekening).
Uiteraard is het ook van groot belang dat je voor een lastige pincode kiest én dat je die code niet in de buurt van de kaart bewaart. Vul in een online webshop je persoonlijke gegevens en betaalgegevens alleen in via een beveiligde verbinding. Of je verbinding beveiligd is, zie je aan het symbool van een slotje voor de URL. Staat dat slotje open? Dan is de verbinding niet beveiligd. Check dan goed hoe sterk je WiFi is en of het wachtwoord veranderd moet worden. Let er tot slot op dat je nooit een online betaling met een creditcard via een onbeveiligde (open) internetverbinding doet. Dat is dé manier voor criminelen om er met je gegevens en geld vandoor te gaan.