Ons online leven kent veel positieve kanten: het maakt werk eenvoudiger, we kunnen veel meer dingen tegen een betere prijs kopen en er gemakkelijk een heel nieuw sociaal leven aan overhouden. Maar net zoals in het echte leven botsen individuen soms met elkaar. Steeds vaker gebeurt het dat we meningsverschillen, ons ongenoegen of zakelijke conflicten vereeuwigen op het internet. Soms is het een kritische beoordeling over iemand zijn diensten, maar soms wordt er ook hard “op de man” gespeeld met allerlei waar en onwaarheden. Maar wat mag je nou wel online verkondigen en wanneer is het strafbaar?
In dit artikel leggen we het verschil uit tussen verschillende soorten “uitingen”, zoals een mening en belediging of smaad en laster.
What happens on the internet, stays on the internet
Elke week lachen we tijdens het tv-programma de Rijdende Rechter vol genoegen over burenruzies veroorzaakt door een schutting of een schuurtje, maar online lijkt die handhaving afwezig. Dat zorgt ervoor dat men het idee heeft dat je iemand anders op internet ongestraft kan zwart maken en het slachtoffer niet moet zeuren. Dat is natuurlijk onzin en in zekere zin is het nog erger, omdat online pesten en beledigen vaak een groter publiek bereikt. De anonimiteit op het internet maakt het soms ook nog lastig om te bedenken dat er een echt persoon wordt beledigd. Dit soort gedrag kan bovendien blijvend de reputatie van beide partijen (dus het slachtoffer, maar ook de pester) schaden, omdat zoekmachines weinig tot niets vergeten. We maken hierbij onderscheid tussen mening en belediging of smaad en laster.
Mening & belediging
Het is tegenwoordig gebruikelijk om onze online mening te geven over producten en diensten van bedrijven en professionals. Sterker nog, veel (review)websites nodigen mensen uit om hun mening te geven zodat andere mensen deze mee kunnen laten wegen bij hun beslissing. Een mening kan zowel positief als negatief zijn. Als een mening een negatieve uitlating is die een persoon doet over een ander persoon of bedrijf, dan noemen we deze een belediging zijn. De meeste beledigingen gebeuren verbaal door scheldwoorden te gebruiken of iemand met iets negatiefs te vergelijken. Beledigingen zijn van alle tijden maar het internettijdperk heeft dit versneld, omdat iedereen eenvoudig zijn of haar onvrede kan verkondigen aan een groot publiek via bijvoorbeeld social media kanalen, reviewwebsites of fora. Je onvrede uiten over een ander persoon of een bedrijf mag, maar wanneer daarmee iemands eer of goede naam wordt aangetast, kan dat strafbaar zijn.
Online smaad en laster
Smaad is een specifiekere uitlating en heeft als doel de goede naam van een persoon of bedrijf te schaden. Vaak zijn dit beschuldigingen waarbij onduidelijk is of ze feitelijk juist zijn. Zo kan het zijn dat persoon X een slechte ervaring heeft met een webwinkel en dit op internet publiceert: “Koop niet bij bedrijf Y, want je krijgt vervolgens je spullen niet geleverd”. Je beschuldigt dan een bedrijf van oplichting en dat is smaad. Online laster gaat een stap verder dan smaad: dit is het doen van een bewering over iemand waarvan men weet (of had kunnen weten) dat deze niet waar is. Als persoon X dus helemaal geen slechte ervaring heeft gehad, dus weet dat het niet waar is, dan heet het laster. De waarheid vertellen kan dus nooit laster zijn, maar kan soms wel smaad zijn.
Het komt geregeld voor dat iemand zijn onvrede over een persoon, merk of bedrijf op het internet afreageert. Soms is dit toegestaan, maar soms is het smaad of laster, en dan is het niet toegestaan. Het is moeilijk te bepalen of er sprake is van smaad of laster. Dit kan namelijk afhangen van de inhoud, de context van de informatie, relevantie en kan verschillen bij publieke personen of niet publieke personen. Vaak is het raadzaam om bij smaad en laster juridisch advies in te winnen.
Mocht je ongewenste informatie over jou of jouw bedrijf op het internet tegenkomen en wil je hier meer informatie over of vrijblijvend juridisch advies over ontvangen, kijk dan eens op onze pagina “Mijn informatie verwijderen”.
Tips om informatie van het internet te verwijderen
In onze categorie “Informatie van het internet verwijderen” vind je handige tips om ongewenste informatie over jou of jouw bedrijf van het internet te verwijderen. Zo vind je tips hoe jij jezelf kan “Ongooglen”, “Zoekresultaten kan verwijderen uit zoekmachines” of hoe je “Informatie verwijderd van websites of social media kanalen”.
[adinserter name=”Shortcode ebook informatie verwijderen”]