Als ondernemer kun je te maken krijgen met cybercriminaliteit. Hackers breken in dat geval in op jouw netwerk en ‘gijzelen’ bijvoorbeeld bepaalde gegevens. Je krijgt deze informatie vaak pas terug als je losgeld betaalt aan de cybercriminelen. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Toch kan het jou ook overkomen. Betaal het geëiste bedrag nooit klakkeloos, maar neem een jurist in de armen. In deze tekst vertellen wij je hoe je de juiste juridische hulp vindt als je slachtoffer geworden bent van cybercriminaliteit.
Zelf op zoek gaan naar een jurist
Is jouw bedrijf getroffen door een cyberaanval? Dan zit je mogelijk met de handen in het haar. Als bepaalde processen binnen jouw bedrijf niet door kunnen gaan als gevolg van deze aanval, wil je mogelijk direct voldoen aan de eisen van de criminelen. Logisch, maar dit is niet de beste aanpak. Zij stellen over het algemeen namelijk buitensporige eisen. Reden genoeg om een jurist in de armen te nemen en cybercriminaliteit te bestrijden.
Wie juridische hulp zoekt op het gebied van arbeidsrecht, hoeft vaak niet bijzonder goed te zoeken. Er zijn namelijk talloze juristen die dit als hun vakgebied hebben gekozen. Bij cybercriminaliteit is dit een stuk lastiger. Dit komt vooral doordat deze vorm van criminaliteit de laatste jaren erg in opkomst is. Hierdoor zijn nog niet bijzonder veel juristen hierin gespecialiseerd. Dit maakt het lastig om een goede jurist te vinden die jou na een cyberaanval bij kan staan.
Beroep je op jouw rechtsbijstandverzekering
Heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan hoef je zelf niet op zoek te gaan naar juridische hulp bij cybercriminaliteit. Je klopt in dat geval namelijk gewoon bij jouw verzekeraar aan. Dankzij deze verzekering ben je immers verzekerd voor juridische hulp bij zakelijke conflicten. Aangezien je de cybercriminelen niet wilt betalen, is er in dit geval ook sprake van een zakelijk conflict. Reden genoeg om je tot jouw rechtsbijstandverzekering te richten.
Wil je dat juridische hulp bij cybercriminaliteit vergoed wordt? Dan ontkom je niet aan een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Sommige ondernemers denken dat een particuliere verzekering volstaat, maar dat is niet het geval. Je moet namelijk een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluiten als je juridische hulp nodig hebt voor jouw bedrijf. Zonder deze verzekering draai je namelijk zelf op voor de kosten die het inschakelen van een jurist met zich meebrengt.
Wacht niet te lang met afsluiten
Als je nog geen zakelijke rechtsbijstandverzekering hebt, raden wij je aan niet te lang te wachten met afsluiten. Nadat je deze verzekering hebt afgesloten, krijg je namelijk te maken met wachttijd. Dit houdt vaak in dat je de eerste maanden na het ingaan van de verzekering niet verzekerd bent voor juridische hulp bij cybercriminaliteit. Toch zijn er uitzondering. Zo is er sprake van rechtsbijstand zonder wachttijd als er een geschil ontstaat over een overeenkomst die tijdens de verzekering gesloten is. Dit is eveneens het geval bij een geschil in het verkeer en letselschade.