Online solliciteren? Zo staat het gesteld met jouw privacy

Online solliciteren privacy

Steeds meer van onze dagelijkse bezigheden gebeuren online, zo ook solliciteren. Het is steeds beter mogelijk om via het internet te solliciteren. Zo is het video cv in opkomst en worden mensen met name via het internet gerecruit. De keerzijde hiervan is echter dat er ook allerlei persoonlijke informatie online staat. Het is daarom goed om hier voorzichtig mee te zijn. In deze blog vertellen wij er meer over en geven wij je een goed beeld van hoe het gesteld staat met jouw privacy wanneer je online solliciteert.

De AVG wet

Afgelopen jaar werd de AVG wet ingevoerd voor bedrijven. Deze wet heeft ook veel invloed gehad op de sollicitatieprocedure. Zo moeten recruiters en werkgevers nu altijd aan de sollicitant vragen of ze gegevens mogen bewaren en kunnen sollicitatiebrieven en cv’s niet zomaar naar collega’s worden doorgestuurd. Ook zijn werkgevers genoodzaakt om een duidelijk overzicht te hebben van waar ze de informatie van sollicitanten precies opslaan. Een goede ontwikkeling dus voor de sollicitanten!

Privacy op social media

Wat betreft social media mag de werkgever alleen profielen bekijken van de sollicitant als hij daar een goede reden voor heeft. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn voor de functie waar op wordt gesolliciteerd. Het is dus echter niet de bedoeling dat de werkgever voor de lol de vakantiefoto’s van de sollicitant gaat bekijken. LinkedIn en Twitter zijn daarom de meest relevante social media kanalen voor een werkgever.

Belangrijk om hierbij te vermelden is dat de werkgever de sollicitant moet vertellen dat hij online informatie heeft opgezocht over hem. Dit kan bijvoorbeeld worden gemeld bij de vacaturetekst. Ook moet de sollicitant altijd in de gelegenheid worden gebracht om de gevonden informatie toe te lichten.

Lastig te controleren

Het is een goed uitgangspunt vanuit de nieuwe wet. Feit is echter wel dat het lastig te controleren is. Want hoe kom je erachter of de werkgever jouw social media profielen heeft gecheckt of niet? De kans dat dit gebeurt zonder dat jij je hiervan bewust bent bestaat. Om die reden is het verstandig om jouw online aanwezigheid na te gaan en profielen eventueel dicht te zetten voor onbekenden.

Tips omtrent privacy

Eén conclusie kunnen we in ieder geval trekken: het is belangrijk om na te denken over jouw online identiteit. Probeer je hier dus bewust van te zijn en deze eventueel te beschermen. Benieuwd hoe je dat precies moet doen? Hieronder vind je een aantal tips!

[tie_list type=”checklist”]

  • Google jezelf: typ je eigen naam in de zoekmachine en bekijk de resultaten door de ogen van een werkgever. Staat er iets wat mogelijk belastend is? Vraag dan aan de betreffende website of de informatie verwijderd kan worden of verwijder je profiel.
  • Check je privacy instellingen: op vrijwel alle social media kanalen is het mogelijk om jouw privacy in te stellen. Zo kun je bepaalde pagina’s onzichtbaar maken of foto’s alleen tonen aan vrienden. Scherm jouw Facebook-, Twitter- en Instagram profiel dus af en zorg dat alle instellingen staan zoals jij dat wilt.
  • Denk na over wat je deelt: tot slot heb je zelf natuurlijk de meeste invloed op wat online over jou verschijnt. Deel je artikelen die nadelig zouden kunnen werken? Plaats je veel bikini foto’s? Of voer je discussies in groepen die niet voor iedereen bedoeld zijn? Dan is het misschien verstandig om dit soort updates te verwijderen.

[/tie_list]

Ben jij je bewust van jouw online identiteit? En wat doe je om deze te beschermen?

[box type=”shadow” align=”alignleft” class=”” width=””]Dit artikel is geschreven door oprichter Bas Klein Geltink van Sollicitego.
Met jarenlange ervaring als recruiter weet Bas Klein Geltink als geen ander waar bedrijven naar zoeken en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden. Hij is altijd van mening dat je moet doen wat je gelukkig maakt. In zijn geval mensen helpen door het overdragen van zijn kennis. Met Sollicitego heeft hij het grootste trainingsbureau op het gebied van solliciteren in Nederland.[/box]

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: