Hoe groter jouw LinkedIn netwerk, hoe makkelijker jij vindbaar bent voor mensen die op zoek zijn naar iemand met jouw specialiteiten. De kwaliteit van jouw netwerk is over het algemeen belangrijker dan de kwantiteit (hoeveel mensen je in jouw netwerk hebt). Hoe je een kwalitatief netwerk opbouwt, lees je in dit artikel.
Netwerk opbouwen met LinkedIn
Jouw LinkedIn netwerk bestaat uit jouw eigen connecties (1e graad), de connecties van jouw connecties (2e graad), de connecties daarvan (3e graad) en de leden van groepen waar je lid van bent. Over het algemeen geldt dat een kwalitatief goed netwerk belangrijker is dan een kwantitatief netwerk. Echter, hoe groter jouw netwerk, hoe eenvoudiger jij wordt gevonden door anderen. Dit is handig wanneer personen op zoek zijn naar iemand met jouw specialiteiten.
Bestaande contacten uitnodigen
Je kan op diverse manieren bestaande contacten uitnodigen. Het meest simpel is het om dit in LinkedIn zelf te doen. Klik in het LinkedIn menu voor de optie ‘Mijn Netwerk’ en klik vervolgens op de optie ‘Contacten zoeken’.
Vervolgens kan je bestaande contacten direct uit Gmail of Outlook importeren door deze een uitnodiging te sturen. Ook kan je contactbestanden importeren uit diverse bestandtypen zoals .csv, .txt of .vcf. Bovendien kan je afzonderlijke uitnodigingen versturen naar e-mailadressen.
Tip: Verhoog de kans dat jouw uitnodiging wordt geaccepteerd door een persoonlijke uitnodiging met een persoonlijke boodschap te versturen.
Vind studiegenoten, oud collega’s en zakenrelaties
Voer de naam in van een oud-studiegenoot, oud-collega of een andere zakenrelatie in de zoekfunctie van LinkedIn (bovenin de pagina). Wanneer je de juiste persoon hebt gevonden, kan je deze uitnodigen door op ‘Connectie maken’ te klikken. Wanneer je de naam van een persoon niet meer weet, maar wel voor welk bedrijf hij of zij werkt, zoek dan het bedrijf op via de LinkedIn zoekfunctie en kijk of je deze persoon in het overzicht van werknemers kan vinden.
Oud studiegenoten zijn eenvoudig te vinden via de optie ‘Alumni zoeken’ (LinkedIn menu > ‘Mijn Netwerk’ > ‘Alumni zoeken’). Kies de onderwijsinstelling waar je onderwijs hebt gevolgd en pas eventueel het studiejaar aan. Vervolgens krijg je een overzicht van mogelijk oud-studiegenoten. Wanneer je hier niet de gewenste persoon vindt, dan kan je deze natuurlijk ook opzoeken via de LinkedIn zoekfunctie.
Mensen die je onlangs hebt ontmoet
Heb je laatst interessante mensen ontmoet tijden een cursus, conferentie of seminar? Of heb je zojuist een sollicitatiegesprek gehad met een goede recruiter? Nodig deze dan na de ontmoeting uit via LinkedIn. Ook hier geldt weer dat een persoonlijk bericht de kans verhoogt dat jouw uitnodiging wordt geaccepteerd. Leg in het bericht kort uit waar je deze persoon hebt ontmoet.
Ontmoet nieuwe relaties met groepen
Word lid van groepen met vakgenoten of juist waar jouw doelgroep zich bevindt. Hoe actiever je deelneemt in een bepaalde groep, hoe meer je opvalt en hoe meer nieuwe relaties je opbouwt (net zoals bij offline netwerken). Je kan actief deelnemen door discussies te beginnen, te beantwoorden en te volgen. Ook kan je jouw eigen groep beginnen. Hoe je het maximale uit groepen haalt, kan je lezen in het artikel ‘Personal branding met LinkedIn groepen’.
[adinserter name=”Banner ebook LinkedIn”]
Personal branding op het internet
Wil je meer leren over personal branding op het internet? Lees dan ook de artikelen ‘Personal branding op het internet; iets voor jou?’ en ‘Stappenplan personal branding’ of bekijk al onze personal branding tips in de categorie ‘Personal branding op het internet’.
Nog meer tips voor LinkedIn
Wil je meer leren over LinkedIn? Lees dan ook ons artikel over de ‘Privacy instellingen LinkedIn‘ of het artikel voor tips voor je persoonlijke branding ‘LinkedIn tips personal branding‘ of hier hoe je je werkervaring samenvat op je profiel ‘LinkedIn samenvatting werkervaring‘. Andere artikelen over LinkedIn zijn ‘Jezelf onderscheiden op LinkedIn als student‘, ‘Persoonlijke LinkedIn URL maken‘ en ‘LinkedIn aanbevelingen vaardigheden‘. Je netwerk vergroten op LinkedIn? Leer hier hoe het ‘delen van kennis op LinkedIn‘ gaat.