Heb je soms ook het gevoel dat het lang duurt voor je website wordt geladen? Vind je dat zelf ook zo storend? Je kunt je gaan afvragen wat andere bezoekers daarvan vinden. Een trage website zorgt uiteraard niet voor een goede gebruikerservaring, maar er is veel meer aan de hand. In dit artikel kom je te weten hoe je de laadtijd van je website kunt versnellen en waarom een trage site een probleem is.
Waarom moet je de laadtijd van je website versnellen?
Dat een trage website best vervelend is voor de bezoekers, zoveel is duidelijk. Google komt er echter nog eerder aan te pas. Het zijn zij die bepalen of bezoekers jouw website wel te zien krijgen. Google is een commercieel bedrijf, dat het voor klanten mogelijk maakt om opzoekingen te verrichten. Aangezien zij daar geld mee verdienen, proberen ze hun klanten ook zo goed en snel mogelijk te helpen. Dat betekent ook dat Google eerst en vooral zal controleren of jouw pagina wel makkelijk bereikbaar is.
Trage websites scoren meestal veel slechter in Google dan dezelfde websites die sneller werken. Je kunt je natuurlijk wel afvragen welke factoren die snelheid bepalen. De snelheid van een website hangt af van meerdere zaken. Een van de belangrijkste oorzaken van trage websites, is grote afbeeldingen. Met groot bedoel ik niet dat ze ook letterlijk groot moeten zijn, maar meer dat ze veel geheugen in beslag nemen. Samen met de afbeeldingen, zijn er ook de video’s die de laadtijd drastisch kunnen verhogen.
Wanneer je websites gaat maken via wordpress, dan lijkt alles heel eenvoudig. Je kunt kiezen voor heel veel verschillende thema’s. Wat je echter nog niet beseft, is dat sommige thema’s ook veel tijd nodig hebben om te laden. Hetzelfde geldt trouwens ook voor lettertypes.
Snelheid meten
Zowel de computer laadtijd en de mobiele laadtijd zijn van belang. De vraag is alleen hoe je zelf beide zaken kunt meten. je zou natuurlijk kunnen gaan chronometreren hoe lang het duurt voor je jouw pagina ziet verschijnen, maar dat heeft helemaal geen zin. De snelheid van je wifi speelt daar namelijk ook een belangrijke rol in. Daarenboven zal het uitermate belangrijk zijn om te weten te kunnen komen welke processen de laadtijd verhogen.
Een snelle en makkelijke manier om dat te controleren, is Google pagespeed insights. ga nu niet meteen als een gek naar die pagina, maar lees eerst even rustig verder, want straks komt er nog een tip om de website te versnellen. Dankzij pagespeed insights, krijg je letterlijk inzicht in de snelheid prestaties van je website. Bovenaan de pagina kan je bovendien ook kiezen of je benieuwd bent naar de desktop snelheid, of naar de mobiele snelheid.
Zelf heb ik al gemerkt dat de desktop snelheid meestal wel in orde is, maar dat de mobiele snelheid de wensen overlaat. Een score behalen boven de 60 is voor veel pagina’s al moeilijk. Verschiet dus vooral niet indien je daar geen 80 of meer ziet staan. Aangezien het makkelijker is om de desktop snelheid te verhogen, moet je wel zien dat die ruim boven de 90 uitkomt.
WordPress tools
Nu je een goed inzicht hebt in de laadtijd van je pagina, kan je zelf aan de slag gaan. Afhankelijk van waar de problemen liggen, kan je de juiste maatregelen treffen. Voor heel veel mensen zal dat betekenen dat ze hun afbeeldingen zullen moeten comprimeren. Voor andere zal het voornamelijk te maken hebben met het lettertype dat niet meteen wordt geladen.
In plaats van zelf al het werk te doen, kan je ook WordPress aan de slag zetten. Ze hebben een hele bibliotheek, die vol staat met plugins. Dacht je dat er geen enkele plugin beschikbaar was om de laadtijd van je website te versnellen? Dankzij WP Rocket kan je verschillende arbeidsintensieve optimalisaties automatisch laten uitvoeren. Je hoeft je geen zorgen te maken over de veiligheid van deze plugin, want hij werd reeds door miljoenen mensen gebruikt.
Uiteraard zijn er ook nog andere handige WordPress plugins die je zou kunnen gebruiken, maar ook met die plugins moet je opletten. Hoe meer plugins je installeert, des te meer er geladen moeten worden. Beperk je daarom enkel tot de meest noodzakelijke, waarvan WP Rocket er zeker één is. Ga niet te veel plugins toevoegen die er wel leuk uitzien, maar die eigenlijk geen meerwaarde bieden.
Tot slot
Less is more zegt men wel eens. Dat geldt zeker en vast ook voor de laadtijd van je website. DOe er snel iets aan, zodat je hoger kunt ranken in Google. Laat je bijstaan door enkele handige tools, zoals WP Rocket.