Nederlanders hechten veel waarde aan hun privacy. Ze willen het liefst zo min mogelijk hun gegevens laten slingeren. Daarom gebruiken veel Nederlanders nu een VPN, een Virtual Private Network. VPN is een dienst waarmee je data wordt versleuteld en je een ander IP-adres krijgt, zodat je minder makkelijk te volgen bent. Maar word je echt onzichtbaar als je een VPN gebruikt?
Zorgt een VPN ervoor dat je onzichtbaar bent?
Voor veel mensen is anonimiteit belangrijk. Voor sommigen gaat dat zover, dat ze zo goed als onvindbaar willen zijn. Ze zijn bang dat hun gegevens in verkeerde handen vallen. Hoe anoniem je bent als je een VPN gebruikt, ligt geheel aan wat je online doet. Als je bescherming zoekt tegen pottenkijkers die willen weten wat jij online uitvoert, heb je aan een VPN genoeg.
Wie compleet onzichtbaar wil zijn, heeft niet genoeg aan een VPN. Het is heel moeilijk om altijd honderd procent anoniem te zijn. Of je nu een VPN gebruikt of niet. Er zijn heel veel manieren om je identiteit te ontfutselen en je locatie te traceren, zelfs zonder dat je het door hebt.
‘Google weet alles van je’
Online lees je vaak dat Google en Facebook alles van je weten. Eigenlijk klopt dat ook wel. Google en Facebook zijn eigenaar van veel meer platforms dan je beseft. Google is een van de grootste dataverzamelaars ter wereld. Een voorbeeld: als je een telefoon met Android gebruikt, zijn je gegevens al in handen van Google. Je moet een account aanmaken om je telefoon te kunnen gebruiken. Dat account wordt gestald bij de servers van Google.
Wat je online doet, wordt getraceerd door Google. Na een halve minuut scrollen weet Google al waar je vandaan komt, hoe oud je ongeveer bent, waar je naar hebt gezocht, en welke filmpjes op YouTube je interessant zal vinden. Google traceert zelfs je gegevens als je dat in de instellingen uitzet.
Met een VPN ben je weliswaar iets anoniemer, maar Google om de tuin leiden blijkt lastig. Zeker als je gebruikmaakt van functies die ook buiten de VPN om kunnen werken, zoals gezichtsherkenning.
Je laat zelf een spoor van gegevens achter
De kans is groot dat je wel eens iets online hebt besteld. Daarvoor moest je dan bijvoorbeeld creditcardgegevens invullen, of een betaling autoriseren met iDEAL. Daarbij worden gegevens verstrekt aan de webwinkel. De webwinkel moet immers weten wie heeft betaald en je hebt ingevuld waar het product naartoe gestuurd moet worden.
Tegenwoordig maken steeds meer mensen kennis met cryptocurrency, omdat ze denken dat dit meer anoniem is dan traditioneel geld. Dat is ook maar voor een beperkt deel waar: ook met cryptocurrency ben je niet helemaal anoniem en onvindbaar. Bedenk je dat een account, ook als je met crypto betaalt, altijd aan iemand toebehoort.
Kun je worden getraceerd met een VPN?
Kun je met een VPN eigenlijk worden getraceerd? Dat hangt maar net af van wat je verstaat onder traceren. Als je Chrome gebruikt en daarmee bent ingelogd op Google, maakt het niet uit dat je een VPN gebruikt en je data wordt versleuteld. Google houdt alsnog bij welke websites je hebt bezocht en welke content je interessant vond.
Toch geeft een VPN je wel anonimiteit, omdat bijvoorbeeld je internetprovider niet meer kan meekijken met wat je online doet, zodra je met de VPN-server verbonden bent. Dat is vooral ook handig als je naar landen gaat met een totalitair regime of met veel censuur.
Een VPN gebruiken en anoniem blijven
Gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat VPN-diensten die zich bekommeren om anonimiteit, veiligheid en privacy. Zo zijn er aanbieders die geen logs bijhouden; ze houden niet bij wat je online doet. Dit noemen we een ‘no-logs policy’. Goed om rekening mee te houden als je VPN’s gaat vergelijken.
Kijk bij het uitzoeken van een VPN ook naar de manier van versleuteling: welke protocollen worden er gebruikt? Hoe veilig zijn die? En heeft de aanbieder een kill switch? Een kill switch houdt in dat je verbinding met het internet wordt verbroken als de VPN-verbinding wegvalt. Zo kan je data nooit lekken.
Het antwoord op de vraag
Alles samengenomen kun je concluderen dat je redelijk anoniem bent met een VPN. In ieder geval bescherm je je privacy beter dan als je geen VPN of alleen een virusscanner of firewall gebruikt. Je provider kan je niet meer volgen en de overheid weet ook niet meer alles over je, als je simpelweg wat op internet surft.
Onzichtbaar ben je niet, maar dat ben je met geen enkele dienst. Het blijft zaak om zelf goed op te passen op met wie je je gegevens deelt en jezelf altijd af te vragen of het delen van gegevens echt noodzakelijk is.