Vind je dit artikel nuttig? Dan zouden we het natuurlijk leuk vinden als je het deelt.
Google is één van de belangrijkste aanbieder van online diensten. Googlen is al jaren synoniem voor zoeken op het internet. Daarnaast biedt het bedrijf verschillende diensten aan waarmee je bijvoorbeeld in je browser (of als app) e-mail kunt lezen en versturen of een agenda beheren. Maar ook videokanaal YouTube, blogplatform Blogger en Google Drive zijn onderdeel van Google. Dat betekent dat Google veel informatie van de gebruiker krijgt toegespeeld die het bedrijf graag koppelt om het vervolgens commercieel te benutten. Privacy kan hierbij in het geding komen en niet iedereen voelt zich gemakkelijk bij het idee dat een bedrijf zoveel van je te weten kan komen.
Gelukkig heeft Google de privacy instellingen verduidelijkt waardoor je als gebruiker meer controle krijgt over welke informatie je precies met Google deelt.
In dit artikel presenteren we de belangrijkste Google privacy instellingen die jij moet weten.
Google privacy instellingen; geschiedenis wissen
Een belangrijk deel van de informatie waar Google gebruik van maakt is de geschiedenis die je met online handelingen vormt. Elke keer als je een dienst van Google gebruikt, laat je informatie achter die iets over jou vertelt. Je geschiedenis vormt een kaart van persoonlijke interesses. Dit is commercieel interessant omdat aan de hand hiervan advertenties kunnen worden getoond die passen bij wat jij leuk vindt. Wat natuurlijk handig kan zijn. Wil je echter meer controle over jouw Google privacy instellingen dan kun je dit op verschillende niveaus beheren.
In het artikel ‘Google geschiedenis wissen’ leggen we uit hoe je de Google instellingen van je geschiedenis kunt veranderen.
Google advertenties; instellingen op basis van jouw interesses
Google is al jaren de grootste speler op de online advertentiemarkt. Wie deze advertenties accepteert als onderdeel van het internet kan er voor kiezen om een proactieve houding aan te nemen. Google privacy instellingen geven de keuze om je eigen interesses uit te kiezen zodat advertenties beter op jou kunnen worden gericht. Hierdoor heb je minder last van irrelevante reclames die niet bij jouw interesses passen.
In het artikel ‘Google advertenties; beheer zelf jouw privacy instellingen!’ gaan we verder in op specifieke Google privacy instellingen en leggen we ook uit hoe je advertenties kunt beheren die worden getoond in andere producten dan die van Google.
Google producten; zo beheer je jouw informatie!
Omdat je online vaak Google producten gebruikt, genereer je meer informatie dan je in eerste instantie verwacht. Dat heeft niet alleen gevolgen voor je privacy wanneer je Google gebruikt. Veel van deze informatie is handig om te archiveren op een andere plek dan alleen Google. De gegevens van je contacten kun je bijvoorbeeld ook met andere diensten gebruiken.
We geven in het artikel ‘Google producten; zo beheer je jouw persoonlijke informatie!’ een overzicht van de verschillende manieren waarop je de Google privacy instellingen kunt gebruiken om je eigen data te controleren en veilig te stellen.
Jouw Google profiel(foto) en naam in advertenties
Een belangrijk onderdeel van de Google account is je Google profiel waarin je veel persoonlijke informatie kwijt kunt. Veel mensen vinden het leuk om hier een profielfoto toe te voegen. Je profiel wordt hierdoor op eenvoudige manier persoonlijker. Het kan echter zo zijn dat je foto en naam in advertenties verschijnen wanneer je de instellingen over privacy van Google ongemoeid laat. In het volgende artikel leggen we uit hoe je kunt voorkomen dat jouw positieve recensie of +1 onderdeel wordt van een ‘social advertentie’. Dit is een van de manieren waarop je Google privacy instellingen kunt gebruiken zodat je profiel niet op uiterst zichtbare wijze commercieel wordt ingezet.
In het artikel ‘Jouw Google profielfoto en naam in advertenties’ leggen we uit hoe je kunt aangeven of jouw profielfoto in advertenties mag worden weergegeven.
Conclusie Google en privacy
Of je online privacy belangrijk vindt of niet, het loont de moeite om de bovenstaande Google privacy instellingen een keer te controleren. Zo krijg je een goed overzicht van de data die Google gebruikt. De overzichten zijn eenvoudig van opzet en elementen kunnen vaak met een knop worden uitgezet.
Vind je dit artikel interessant? Wellicht ben je dan ook geïnteresseerd in de artikelen ‘Ontgooglen; zo ontgoogle jezelf uit Google!’, ‘Zoekresultaten verwijderen uit zoekmachines’ en ‘Informatie van het internet verwijderen’.
Privacy instellingen social media & applicaties
Gebruik je ook Instagram, Facebook, Snapchat, Whatsapp of Windows 10? Wil je ook daar meer controle over jouw privégegevens? Klik hier voor een overzicht met de privacy instellingen van diverse social media en applicaties.
Bekijk alle Google instellingen:
Google advertenties; instellingen op basis van jouw interesses
Gevonden worden in Google
Google formulier: zoekresultaten verwijderen
Google Duo App: instellingen