Nadat de nodige persoonlijke gegevens van vele Facebookgebruikers zijn gelekt of verkocht, vragen veel mensen zich af of ze nog wel op Facebook willen blijven. Wil je jouw Facebook account tijdelijk deactiveren, of wil Facebook verwijderen? Dat kan. In dit artikel leggen we uit hoe jij Facebook account kan deactiveren of hoe jij jouw Facebook account kunt verwijderen.
Facebook; het grootse sociale medium
Facebook is op dit moment het populairste sociale medium met wereldwijd meer dan 2 miljard gebruikers en in Nederland een dikke acht miljoen. Niet iedereen met een account is overigens ook een actief gebruiker. Het grote aantal maakt het mogelijk dat je met veel van je vrienden en familieleden via Facebook in contact kunt zijn. En dat heeft natuurlijk voordelen. Tegelijkertijd verdient Facebook geld door advertenties te verkopen op basis van jouw online gedrag. Op grond van jouw gegevens, van wat jij allemaal op Facebook plaatst aan eigen berichten of reacties, kan een profiel worden opgesteld. En dat is weer erg interessant voor adverteerders die je op basis van jouw (toekomstige) behoeftes jouw advertenties tonen.
Jouw online profiel
Het is goed om je bewust te zijn van dit mechanisme. Alles wat je online zet, zal en kan worden gelezen. En dus niet alleen door jouw Facebookvrienden, maar ook door de algoritmes die Facebook gebruikt om informatie te verzamelen. Daarnaast volgt Facebook jou ook wanneer je andere websites bezoekt op het internet om zo jouw gedrag beter in kaart te kunnen brengen. Aanvullend koopt Facebook databases waar informatie over jou in voorkomt, om ook deze informatie te combineren met hun eigen vergaarde informatie. Facebook weet dus veel over jou (toekomstige) gedrag, misschien wel meer dan jijzelf.
Stoppen met Facebook is niet zo makkelijk als je denkt
Facebook verwijderen is niet zo eenvoudig als je denkt. Met Facebook deel je jouw (geluks)momenten met jouw vrienden, familie en kennissen. En dat is leuk. Niet voor niets gebruiken miljarden mensen Facebook. Sterker nog, het is voor de meeste mensen één van de belangrijkste communicatiemiddelen. Je communiceert door jouw (dagelijkse) belevenissen te delen en tegelijkertijd smul jezelf van de laatste nieuwtjes van jouw Facebookvrienden. Wanneer je jouw Facebook account verwijderd mis je dit dus allemaal. Nou ja, we mogen hopen dat je jouw vrienden en familie ook zo nu en dan offline nog spreekt :).
Maar berichten en foto’s van kennissen die je eigenlijk nooit in echt spreekt en waarvan je wel af en toe op de hoogte wilt worden gehouden, die ga je natuurlijk wel missen. Dus wat wordt het? Ga je Facebook behouden of Facebook verwijderen. Hmmmm lastig, de keuze is in ieder geval aan jou.
Facebook deactiveren of Facebook verwijderen
Heb je eenmaal het besluit genomen dat je niets meer via Facebook wilt delen, dan heb je twee mogelijkheden. Facebook verwijderen of Facebook deactiveren. FB verwijderen is definitief, Facebook deactiveren is tijdelijk.
Account verwijderen facebook:
Hoe verwijderen je facebook? Het is mogelijk om een ‘verzoek tot verwijdering’ in te dienen, waarna je hele account volledig wordt verwijderd. Je zou, voor je dat gaat doen, een backup kunnen maken van je hele account, zodat je al je gedeelde gegevens zelf in ieder geval kunt bewaren. De mogelijkheid tot verwijderen van je hele account zit wat verstopt, maar geven jou de directe link. Facebook verwijderen gaat als volgt:
- Je logt in bij Facebook.com
- Ga nu naar: https://www.facebook.com/help/delete_account
- Kies daarna voor ‘Account verwijderen’
Het kan een paar dagen duren voor je account definitief verwijderd is. Log je in de tussentijd in op je Facebookaccount, dan zal je account gewoon doorlopen. Door die aanmelding laat je Facebook in feite zien dat je je vergist hebt. Wil je absoluut zeker zijn dat er zo min mogelijk van je gegevens bij Facebook blijft hangen dan kun je er voor de verwijdering van je account nog voor kiezen om handmatig al je berichten en foto’s te verwijderen.
Facebook deactiveren:
Als je nog niet zeker weet of je Facebook wilt verwijderen, dan kan je ook eerste Facebook deactiveren. Je zou op een later moment altijd kunnen besluiten om weer actief te worden of om Facebook definitief te verwijderen. Als je Facebook deactiveert worden de meeste van je foto’s en berichten van de tijdlijnen verwijderd. Ze zijn echter niet weg, als je besluit weer actief te worden zal alles weer worden hersteld. Het deactiveren gaat op dezelfde manier als je account verwijderen. Echter kies je voor ‘Account deactiveren’ als de laatste stap:
- Je logt in bij Facebook.com
- Ga nu naar: https://www.facebook.com/help/delete_account
- Kies daarna voor ‘Account deactiveren’
Toch jouw Facebook account behouden?
Wil je toch blijven Facebooken en niet jouw Facebook verwijderen? Stel dan op z’n minst jouw privacy instellingen goed in. Facebook kan dan nog steeds jouw online gedrag in kaart brengen, maar je bepaalt bijvoorbeeld wel zelf wie van jouw Facebookvrienden welke berichten kunnen zien, wie jou kan taggen en of jouw Facebookpagina in de zoekmachines wordt getoond of niet.
Andere Facebook artikelen
Facebook; privacy instellingen
Facebook; foto’s privacy instellingen
Facebook; foto verwijderen
Facebook; vind-ik-leukknop
Facebook; reactieknoppen
Facebook; alternatieven
Facebook; nieuwsoverzicht voorkeuren
Facebook; tag verwijderen uitschakelen
Facebook; berichten verwijderen
Mijn naam is Harvey en ik ben een gepassioneerde softwarecriticus met een liefde voor technologie die teruggaat tot mijn vroege jeugd. Geboren en getogen in het digitale tijdperk, ben ik altijd gefascineerd geweest door de evolutie van software. Mijn reis begon als een nieuwsgierige tiener die experimenteerde met verschillende programma's en mijn enthousiasme groeide uit tot een roeping.
Na mijn studie informatica besloot ik mijn ervaringen te delen via reviews. Mijn schrijven is gebaseerd op objectieve analyses en diepgaande tests. Met een scherp oog voor detail bied ik mijn lezers inzicht in de nieuwste softwareproducten. Of het nu gaat om gebruiksvriendelijkheid, functionaliteit of innovatie, ik streef ernaar om eerlijke en informatieve beoordelingen te leveren die anderen helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen in de snel evoluerende wereld van softwaretechnologie.