Tegenwoordig wordt veel van jouw gezondheidsdata (ongemerkt) opgeslagen en verzonden naar de ontwikkelaars van de app. Hierdoor rijst natuurlijk de vraag hoe veilig het eigenlijk is dat er zoveel data wordt verzonden. Het is daarom aan te raden om hier nogmaals naar te kijken en deze data wellicht te beveiligen. In dit artikel tonen we hoe je dit kunt doen.
Waarom data beveiligen?
Waarom zouden we de data moeten beveiligen? Er zijn onlangs zelfs berichten die bevestigen dat er door middel van deze gezondheidsdata levens gered kunnen worden! Is het dan niet noodzakelijk dat deze data met zoveel mogelijk mensen gedeeld moet worden? Enerzijds kan dit bevestigd worden. Anderzijds is het ook waar dat deze data ook bij verzekeraars terechtkomt. En dit is misschien nog wel het gunstigste geval.
Want wat nou als hackers door middel van deze data kunnen zien dat jij dagelijks tussen 12:00 en 13:00 een rondje wandelt? Dit geeft hen dus wel precies één uur waarin jouw huis volledig onbewaakt is. En dat alles omdat jij je data hebt gedeeld en deze data onderweg werd onderschept. Daarom is het zeer belangrijk om jouw data op een goede manier te beschermen.
Een VPN om je data te beschermen
Allereerst is het gebruik van een dergelijke applicatie aan te raden om jouw data te beschermen. Een vaak gestelde vraag is dan ook: wat is VPN? Het is een applicatie waarmee jouw data wordt versleuteld. Het gaat daarbij om zowel data die je verzendt als de data die je ontvangt. Op deze data zit namelijk een encryptie die niet ontgrendeld kan worden wanneer deze wordt onderschept door hackers. Hierdoor krijgen zij geen inzicht in jouw gezondheidsgegevens.
Een ander voordeel dat een VPN heeft is dat jouw locatie verborgen wordt wanneer je ermee verbinding maakt. Hierdoor kunnen hackers niet zien waar jij je bevindt, ook niet wanneer jouw gezondheidsgegevens geregistreerd worden.
Lees de privacy voorwaarden
Kijk bij de apps die je downloadt ook zorgvuldig naar de privacy voorwaarden die worden gehanteerd. In deze voorwaarden staat namelijk heel vaak wat de ontwikkelaars van de app met de data doen. Zo gebruikt Apple bijvoorbeeld de data om jouw gezondheid te meten. Toch zijn er ook veel andere apps die er toegang tot willen, zonder dat dit nodig is. Wat denk je bijvoorbeeld van apps die jouw data gebruiken, terwijl ze alleen notificaties van het weer sturen? In de instellingen van jouw device kun je dan ook eenvoudig instellen welke apps toegang hebben tot welke data. Het is aan te raden om hier eens kritisch naar te kijken.
Gebruik een wachtwoord
Tegenwoordig kun je voor elke app individueel een wachtwoord hanteren. Het is daarom ook te adviseren om dit te doen voor je app met gezondheidsgegevens. Natuurlijk is een wachtwoord voor je telefoon ook heel belangrijk. Hierdoor kun je voorkomen dat hackers toegang krijgen tot je telefoon. Wanneer ze namelijk eenmaal toegang hebben, kunnen ze alle data inzien. Hieronder vallen dus ook jouw gezondheidsgegevens.
De AVG in Nederland
Gelukkig zijn er in Nederland verschillende maatregelen genomen om data van mensen te beschermen. Er is namelijk een dunne lijn tussen medische data en gezondheidsdata. De AVG is verantwoordelijk voor het beschermen van gezondheidsgegevens in het algemeen, waaronder bijvoorbeeld het aantal stappen, het aantal trappen dat opgelopen wordt of aanverwante informatie. Toch krijgt medische data geen extra bescherming. Wil een arts deze informatie inzien, dan zal hier specifiek toestemming voor gegeven moeten worden.
De gezondheidsgegevens mogen echter wel gebruikt worden voor het verstrekken van gezondheidszorg, mits de medische hulpverlener onderworpen is aan het beroepsgeheim. Dit houdt in dat de data niet verder verstrekt mag worden en dat deze strikt geheim gehouden dient te worden. Hierdoor worden personen in Nederland ook door de overheid beschermd bij het delen van gezondheidsdata.
Zijn er maatregelen die je zelf neemt om ervoor te zorgen dat jouw gezondheidsgegevens niet op straat komen te liggen? Laat het ons dan weten in de reacties en help andere lezers met het beveiligen van hun gezondheidsgegevens.