73% van de Nederlanders weet dat Cambridge Analytica data van Facebook heeft gebruikt om psychologische profielen te maken. Met deze profielen werden gerichte advertenties geplaatst om onder andere de verkiezingsuitkomsten ten gunste van Donald Trump te beïnvloeden. Dat dit niet zonder gevolgen blijft, blijkt ook uit recente onderzoeksresultaten van Ruigrok NetPanel.
Nederlanders maken zich meer zorgen
Twee op de vijf Nederlanders die bekend zijn met het schandaal maken zich door de berichtgeving rond Facebook de laatste tijd meer zorgen over de data die Facebook opslaat. Maar gaan deze zorgen zo ver dat gebruikers hun account verwijderen?
#deletefacebook
Als het aan Arjen Lubach ligt wel. De populaire presentator kondigde in Zondag met Lubach het ‘byebyefacebook’-event aan. Met als doel om Nederlanders hun Facebookaccount te laten verwijderen. WhatsApp oprichter Brian Acton deed eind maart dezelfde oproep. De helft van de Nederlanders (53%) was voor de uitzending van ‘Zondag met Lubach’ op de hoogte van de actie om als Facebooker je account te verwijderen.
#deletefacebook leeft ook op social media. De oproep van Brian Action leidt tot een groot aantal berichten over dit onderwerp. Ook de aandacht van de Volkskrant en Nieuwsuur zorgen voor een stijging van het aantal berichten. De uitzending van Lubach zorgt voor een nieuwe piek met #deletefacebook.
Kappen Nederlanders echt met Facebook?
Voor de uitzending van Lubach gaf één op de tien Nederlandse Facebookers (10%) aan hun Facebook te hebben verwijderd of te gaan verwijderen door de situatie rondom Cambridge Analytica. Voor driekwart (77%) is de berichtgeving echter geen aanleiding is om hun profiel te verwijderen. Redenen om te blijven zijn vooral het ‘niets te verbergen hebben’ en het feit dat ‘ze mijn data toch al bezitten’. Bij het byebyefacebookevent van Lubach hebben bijna 30.000 Facebookers aangegeven hun account woensdag te zullen verwijderen. Uit een steekproef door NU.nl bleek dat zo’n tienduizend mensen ook daadwerkelijk hun account hebben opgezegd.
Ook WhatsApp en Instagram verwijderen?
Naast het platform Facebook, is het bedrijf Facebook ook eigenaar van WhatsApp en Instagram. Twee op de vijf Nederlands (41%) weten niet dat Facebook ook eigenaar is van deze social media. Wellicht dat ook #deletewhatsapp en #deleteinstagram binnenkort trending worden.
Facebook verwijderen
Wil je niet dat Facebook zelf jouw online gedrag op Facebook en op andere website in kaart kan brengen. Dan zit er maar één ding op en dat is Facebook verwijderen. Hoe je dat doet, lees je in het artikel “Facebook verwijderen”.
Aanpassen privacy instellingen
Wil je toch blijven Facebooken? Stel dan op z’n minst jouw privacy instellingen goed in. Facebook kan dan nog steeds jouw online gedrag in kaart brengen en daarop advertenties baseren, maar je bepaalt bijvoorbeeld wel zelf wie van jouw Facebookvrienden welke berichten kunnen zien, wie jou kan taggen en of jouw Facebookpagina in de zoekmachines wordt getoond of niet.
[adinserter name=”Ebook Facebook”]