De rol van Bitcoin bij het beschermen van de Nederlandse economie tegen inflatie

Bitcoin is een revolutionair betaalmiddel dat door liefhebbers geprezen wordt vanwege zijn resistentie tegen inflatie. Veel investeerders kopen Bitcoin in om hun portfolio te diversificeren, en zichzelf beter te beschermen tegen geopolitieke spanningen. Tijdens zijn campagne stelde toekomstig Amerikaans president Donald Trump voor om een Amerikaanse Bitcoin reserve aan te leggen. In dit artikel bespreken we hoe de Nederlandse economie zichzelf zou kunnen beschermen door Bitcoin toe te voegen aan de staatskas. 

Hoe biedt Bitcoin bescherming tegen inflatie?

Bitcoin is een digitale munt die blockchain technologie gebruikt om betalingen tussen gebruikers te ondersteunen. Gebruikers kunnen Bitcoin aanschaffen met fiat valuta zoals euro’s of Amerikaanse dollars. De prijs van cryptovaluta, zoals Bitcoin, wordt grotendeels beïnvloed door vraag en aanbod. Alhoewel de koers van de Bitcoin dus kan worden uitgedrukt in fiat valuta, wordt deze niet direct beïnvloed door de stijgingen en dalingen van fiat valuta. 

Bitcoin boekte grote successen in 2024. Begin december bereikte de digitale munt voor het eerst een koerswaarde van 100.000 Amerikaanse dollar. Ook in Nederland is investeren in cryptovaluta populairder dan ooit. In 2024 waren er zo’n 2.5 miljoen crypto eigenaren in ons land, ongeveer 14% van de bevolking.

Investeren in crypto is populair onder bedrijven, overheden en burgers vanwege de hoge marges die behaald kunnen worden en de bescherming tegen inflatie die munten zoals Bitcoin bieden. Crypto expert Jeroen Verdoes kan je precies vertellen waar Bitcoin kopen het voordeligst is, en biedt een startersgids voor iedereen die wil beginnen met investeren in Bitcoin in 2025. 

De reden dat Bitcoin beter bestendig is tegen inflatie dan fiat valuta, is de halvering die iedere 4 jaar plaatsvindt. De halvering zorgt ervoor dat het moeilijker wordt om nieuwe Bitcoin te winnen, waardoor de vraag stijgt.

Hoe werkt de halvering?

Er zijn op dit moment ongeveer 19 miljoen Bitcoin munten in omloop. Bitcoin maakt gebruik van een proof-of-work systeem. Wanneer een gebruiker een betaling wil voltooien met Bitcoin, moeten de betaalgegevens gecontroleerd worden. 

Om een betaling te verifiëren moeten complexe wiskundige puzzels opgelost worden door computers. Bitcoin miners kunnen munten verdienen door hun hardware beschikbaar te stellen om deze puzzels op te lossen. Door transacties te ondersteunen, kunnen ze een fractie van een Bitcoin verdienen. Hiermee neemt het totale aantal Bitcoins in omloop dus toe.

De halvering, die iedere 4 jaar plaatsvindt, zorgt ervoor dat het aantal Bitcoins dat verdiend kan worden per opgeloste puzzel met 50% verminderd wordt. De oprichter van de Bitcoin, Satoshi Nakamoto, bedacht dit systeem om schaarste te creëren en ervoor te zorgen dat de koers van Bitcoin na verloop van tijd niet zou dalen. 

Toen Bitcoin uitkwam in 2009, ontvingen mijners 50 Bitcoin per blok. Momenteel ontvangen miners 6,25 Bitcoin per blok. Het halveringssysteem heeft er mede voor gezorgd dat ondanks de populariteit van Bitcoin minen de koers altijd gestegen is.

Er is in 2009 al bepaald dat er maar een bepaald aantal Bitcoin in omloop kan zijn: namelijk 21 miljoen. Het maximum aantal Bitcoins zal waarschijnlijk pas bereikt worden rond het jaar 2140. Alhoewel miners minder Bitcoin per blok verdienen, blijft Bitcoin mijnen rendabel aangezien de koers blijft stijgen. 

Hoe kan de Nederlandse staat Bitcoin gebruiken om de economie te beschermen?

De koers van de euro is vrij stabiel, maar kan beïnvloed worden door geopolitieke gebeurtenissen zoals conflicten, natuurrampen en reguleringen. Een daling van de koerswaarde van de euro zou ervoor zorgen dat de koopkracht van de Nederlandse staatskas afneemt.

De koers van cryptovaluta zoals de Bitcoin, is niet direct gekoppeld aan de koers van fiat valuta. Door te investeren in Bitcoin kan de Nederlandse staat haar afhankelijkheid van fiat valuta’s verminderen, en de risico’s spreiden. Alhoewel er nog niet wordt geïnvesteerd in Bitcoin, beschikt de staat wel over zo’n 12 miljard aan goud in de kas van de Nederlandse bank. 

Het oud in staatskas is ook aangekocht als vorm van risicospreiding en bedoeld voor rampscenario’s als gevolg van hyperinflatie. Als de euro, om wat voor reden dan ook, sterk in koers zou dalen, kan het goud in de staatskas verhandelt worden voor goederen of diensten.

Er zijn momenteel zo’n 2000 verschillende digitale munten. Bitcoin blijft echter verreweg de populairste munt om in te investeren vanwege de relatief stabiele koerswaarde. Cryptovaluta zijn een stuk volatieler dan fiat valuta. Dit brengt hoge winstmarges voor investeerders, maar ook risico’s met zich mee.

Een van de nadelen van Bitcoin is echter dat het bezitten ervan niet direct winsten oplevert. Uiteraard kunnen Bitcoins wel ingekocht en verkocht worden met winst. Munten die gebruikmaken van het proof-of-stake model, zoals Ethereum, stellen bezitters echter in staat om een passief inkomen te verdienen met cryptovaluta.

Het zou dus voor de Nederlandse staat interessant kunnen zijn om naast Bitcoin ook in andere digitale munten te investeren. Aangezien de koersen van verschillende cryptomunten ook niet aan elkaar gekoppeld worden, kan hiermee het risico op verlies gespreid worden.

Heeft het aanleggen van een Bitcoin reserve voordelen voor Nederlanders?

Het aanleggen van een nationale Bitcoin reserve heeft verschillende voordelen voor alle Nederlandse crypto bezitters. Ten eerste neemt de koers van Bitcoin over het algemeen toe wanneer het algemene vertrouwen in de munt stijgt.

Nadat het nieuws naar buiten kwam dat verschillende Amerikaanse staten overwogen een crypto reserve aan te leggen, steeg de Bitcoin koers bijvoorbeeld vrijwel direct. Als de Nederlandse overheid zou investeren in Bitcoin, zouden de munten van alle Nederlanders hoogstwaarschijnlijk ook meer waard worden.

Het grootste voordeel voor Nederlandse Bitcoin bezitters zou echter zijn dat het vertrouwen in de munt toeneemt onder Nederlandse ondernemers en winkeliers. Als de Nederlandse staat Bitcoin herkend als valide betalingsmiddel, zullen naar verwachting een hoop meer online en fysieke winkels betalingen met cryptovaluta ondersteunen.

Het aantal plekken waar je daadwerkelijk aankopen kan doen met Bitcoin in Nederland is tot dusver vrij beperkt. Bij grote webshops zoals Bol, Coolblue en Mediamarkt is het momenteel ook niet mogelijk om af te rekenen met digitale munten. 

Wat zijn de nadelen van het aanleggen van een Bitcoin reserve?

Bitcoin wordt in de volksmond ook wel het digitale goud genoemd, omdat het aanbod beperkt is en het hierdoor moeilijk is om de prijs te manipuleren. De waarde van Bitcoin is echter een stuk volatieler dan goud. Als de Nederlandse staat dus op het verkeerde moment investeert in Bitcoin, zou dit aardige verliezen kunnen opleveren.

Alhoewel Bitcoin uitermate geschikt is voor internationale betalingen in verband met de snelle verwerkingstijd en lage transactiekosten, zijn er nog niet veel landen die Bitcoin accepteren als wettig betaalmiddel. Dit roept vragen op over de geschiktheid van Bitcoin voor internationale handel.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: