Crypto Wallet

Net zoals je met een fysieke wallet je geld kunt opslaan, kun je met een blockchain-wallet je cryptocurrencies en andere op blockchain gebaseerde digitale activa beheren en gebruiken. Met de toenemende acceptatie van cryptomunten als beleggingscategorie, digitale betalingsoptie en facilitator van de digitale economie, moeten mensen die crypto’s bezitten en ermee daytraden, bekend zijn met blockchain-portefeuilles en hun gebruik.

Dit is wat je moet weten en enkele punten waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van het type blockchain of crypto-wallet dat je wilt gebruiken.

Wat is een crypto wallet eigenlijk?

Een blockchain of crypto wallet is een manier om cryptocurrencies zoals Bitcoin (CRYPTO:BTC) en Ethereum (CRYPTO:ETH) en andere digitale activa te beheren, te beveiligen en te gebruiken op basis van een blockchain (bijvoorbeeld een NFT). Er zijn twee basistypen blockchain-portemonees: software wallets en hardware wallets.

Typen softwareportefeuilles zijn onder meer webportefeuilles (of crypto-exchangesportefeuilles), mobiele portefeuilles en desktopportefeuilles. Een hardware wallet is een fysiek apparaat dat de toegang tot je cryptovaluta offline beveiligt. Hier zijn enkele details over elk.

De voordelen van het gebruiken van een crypto wallet

Aangezien cryptocurrencies op een openbaar digitaal grootboeksysteem staan en toegankelijk zijn via internet, moet cyberbeveiliging top-of-mind zijn voor diegenen die van plan zijn cryptocurrencies voor de lange termijn te gebruiken en op te slaan. Het opzetten van een blockchain-wallet moet een hoge prioriteit hebben voor beleggers.

Hoe werkt een crypto portefeuille?

Een blockchain-wallet bevat niet echt je cryptocurrency. Crypto’s bevinden zich op de blockchain zelf (het digitale grootboeksysteem dat wordt gebruikt om crypto’s en andere activa te beheren met behulp van een specifiek blockchain-netwerk). Een blockchain-wallet is gewoon een manier om de digitale sleutel te beveiligen die de toegang tot de crypto’s die je bezit, regelt.

Functies van Blockchain-wallet

  • Biedt een manier om meerdere soorten crypto’s te beheren voor langdurig gebruik.
  • Biedt een openbare sleutel die wordt gebruikt voor cryptotransacties.
  • Sommige wallets bieden een privésleutel die fungeert als een “digitale kluis” voor extra beveiliging.

Afhankelijk van het type wallet dat je instelt, krijg je twee sleutels.

  1. De eerste is een openbare sleutel, die automatisch wordt aangemaakt bij het opzetten van een wallet en wordt gebruikt voor cryptotransacties. Zie het als een webadres. Het wordt gedeeld met andere crypto-gebruikers om dingen te doen zoals het doen van aankopen, het accepteren van betalingen of het overzetten van crypto’s naar andere accounts.
  2. De tweede is een privésleutel (eigenlijk een wachtwoord), die je veilig wilt bewaren, omdat deze alleen door je wordt gebruikt om elke verplaatsing van je crypto’s te beheren. Deze privésleutels worden door je beheerd wanneer je een mobiele of desktopsoftwarewallet of een hardwarewallet voor koude opslag gebruikt.

Hoe gebruik je een crypto wallet op een veilige manier?

Als je eenmaal een blockchain-wallet hebt gekozen, wil je een account instellen – of de crypto app of software downloaden als je een mobiele of desktop-wallet gebruikt. Je wordt gevraagd beveiligingssleutels te maken die je op een veilige plaats wilt bewaren. Voor extra veiligheid kunnen sommige portefeuilles ook tweefactorauthenticatie toestaan.

De volgende stap is om je crypto’s over te zetten van de beurs waar je ze hebt gekocht naar je wallet. Als je bijvoorbeeld via Coinbase hebt gekocht, is er een optie om crypto’s te “verzenden”. Van daaruit wordt je gevraagd om de adresgegevens van de wallet en de hoeveelheid crypto die je wilt verplaatsen in te voeren.

Veel downloads van blockchain en crypto-wallet worden gratis aangeboden en de meeste brengen niets in rekening als je alleen je crypto-activa opslaat. Sommigen verdienen echter geld door gebruikers in rekening te brengen voor bepaalde transacties, crypto-staking en advieswerk. Hardware-wallets zoals die van Trezor en Ledger zijn te koop, vaak voor minder dan $ 200.

Verschillende soorten wallets en de veiligheid hiervan

Online wallets zijn eenvoudig te gebruiken wallets, zoals die worden gehost door een beurs waar je cryptocurrencies kunt kopen en verkopen. Beveiligingssleutels worden door de portefeuilleaanbieder zelf opgeslagen en beheerd. Als je bijvoorbeeld crypto koopt met Coinbase Global (NASDAQ:COIN), worden beveiligingssleutels die de toegang tot de activa beheren, bewaard in een webgebaseerde wallet die altijd is verbonden met internet (ook wel hot storage genoemd). Er zijn beveiligingsproblemen hiermee (bijvoorbeeld als de exchange wordt gehackt), maar dit type opslag biedt enkele van de gemakkelijkste opties voor het beheren van cryptotransacties en het kopen van crypto’s.

Wallet van coinbase
Coinbase Wallet Aanmaken

Mobiele wallet

Een mobiele wallet is software op een smartphone of tablet. Sommige van deze apps worden niet gehost, wat betekent dat je verantwoordelijk bent voor het opslaan en beheren van je privésleutel om toegang te krijgen tot je crypto’s.

Populaire opties zijn Coinbase Wallet (een aparte app van de gehoste bewaarexchange), Mycelium en Trust Wallet (die deel uitmaakt van de top crypto-exchange Binance). Mobiele wallets bieden vaak hot storage omdat ze aan een exchange kunnen worden gekoppeld, maar sommige kunnen extra beveiliging bieden met offline opties (ook wel cold storage genoemd).

Desktop wallet

Net als hun mobiele tegenhangers is een desktopwallet software voor pc-gebruikers. Voorbeelden van desktop-gebaseerde portefeuilles zijn MetaMask, Exodus en Electrum. Veel van deze blockchain-portefeuilles bieden opties voor koude opslag voor extra beveiliging.

Hardware wallet

Ledger

Een hardware wallet gaat nog een stap verder en zorgt ervoor dat toegang tot je crypto’s kan worden opgeslagen op een offline stuk hardware. De wallet kan via USB of een andere poort op een computer worden aangesloten om overdrachten en transacties te vergemakkelijken, maar is verder een manier om crypto-toegang in koude opslag te houden.

Dit biedt het hoogste beveiligingsniveau, maar je bent zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van je beveiligingssleutels (zoals een privéwachtwoord dat alleen je kent; daarover hieronder meer). Populaire hardware wallets worden gemaakt door Ledger en Trezor.

Paper wallet

Zonder twijfel is de veiligste manier om cryptocurrency op te slaan het gebruik van een paper wallet. Door een paar tips hieronder te volgen, kun je er een helemaal gratis opzetten. Dit maakt je echt de baas over je investering, en als voorzorgsmaatregelen worden gevolgd, is er geen mogelijkheid dat je privésleutels bij iemand anders bekend zijn.

Dit betekent natuurlijk dat het bijhouden ervan nog belangrijker is. Als je privésleutels verliest, verliest je de volledige inhoud van je paper wallet (maar nogmaals, dat geldt voor elke wallet die er is.)

Wat is een paper wallet?

Om het heel eenvoudig te houden, zijn papieren portefeuilles een offline koude opslagmethode om cryptocurrency op te slaan. Het omvat het afdrukken van je openbare en privésleutels op een stuk papier dat je vervolgens opslaat en op een veilige plaats bewaart. De sleutels worden afgedrukt in de vorm van QR-codes die je in de toekomst kunt scannen voor al je transacties. De reden waarom het zo veilig is, is dat het je, de gebruiker, volledige controle geeft. Je hoeft zich geen zorgen te maken over het welzijn van een stukje hardware, en je hoeft zich ook geen zorgen te maken over hackers of enig stukje malware. Je hoeft alleen maar voor een stuk papier te zorgen.

Is een paper wallet nodig?

Het antwoord op deze vraag hangt grotendeels af van je omstandigheden. Als je van plan bent om de zomerdag door te brengen met het verhandelen van een paar munten, doet je dat misschien niet. Als alternatief, als je voor de lange termijn gaat en niet van plan bent om een ​​deel van je stash aan te raken, dan is een paper wallet de veiligste optie die voor jou beschikbaar is.

paper bitcoin wallet

Hot vs Cold crypto wallet

Laten we het fundamentele onderscheid tussen de twee begrijpen met een voorbeeld uit de praktijk. Hot storage is als de wallets die je in je zak draagt. De Koude opslag is enigszins verwant aan je spaarbankrekening. Houd dit onderscheid in gedachten terwijl we verder gaan.

Als je je valuta vaak wilt gebruiken, moet je hot storage gebruiken. Aan de andere kant, als je je geld voor een lange tijd wilt bewaren, moet je gebruik maken van koude opslag.

Hot wallet

Hot storage, in eenvoudige bewoordingen, is wanneer je je cryptocurrency bewaart op een apparaat dat rechtstreeks is verbonden met internet. Deze verbinding maakt een apparaat “heet”.

Je moet exchange-wallets, desktopclients en mobiele wallets (elke wallet die bestaat op een apparaat dat ooit verbinding met internet zal maken) beschouwen als een hot-wallet. Het is gemakkelijk om toegang te krijgen tot geld op een hot wallet, en als je ergens woont waar crypto’s worden geaccepteerd voor microbetalingen, is er niets mis mee om er een te gebruiken voor dagelijkse uitgaven. Zie het als fiat (door de overheid uitgegeven) valuta. Je kunt voor het gemak rondlopen met een deel van je vermogen in een wallet, maar het grootste deel bewaart je veilig. Je hete wallet moet zich op dezelfde manier gedragen als een echte wallet. Je gebruikt het om een ​​kleine hoeveelheid contant geld mee te nemen voor gemakkelijke toegang. Dat is alles.

Hoewel transacties met hot wallets heel eenvoudig zijn, is er een groot nadeel als het erop aankomt. Ze zijn gemakkelijk te hacken. De hele crypto-ruimte heeft de laatste tijd veel waarde gekregen en waar er waarde is, is misdaad nooit ver achter. Recente ransomware-aanvallen en eerdere compromissen van grote exchanges zouden voldoende bakens moeten zijn voor nieuwkomers.

Hoewel je niet veel waarde op je hot wallet zult opslaan, is het van vitaal belang dat je de back-upstappen volgt in het herstelgedeelte van je wallet om te voorkomen dat je geld verliest door menselijke fouten. Met je privésleutel en seed-frase intact, zou je elke wallet pijnloos genoeg moeten kunnen herstellen.

Voordelen van warme opslag

  • Snel toegang tot fondsen.
  • Een groot aantal opties en ondersteuning voor verschillende apparaten.
  • Gebruiksvriendelijke gebruikersinterfaces maken het verzenden en ontvangen eenvoudig.

Nadelen van warme opslag

  • Blootgesteld aan cybercriminaliteit. Geavanceerde hackers, ransomware en andere kwaadwillende actoren vormen een constante bedreiging.
  • Beschadiging van het apparaat kan de wallet beschadigen. Zonder zorgvuldig een back-up van privésleutels en seed-woorden te maken, kunt je je cryptocurrency-investering permanent verliezen.
  • Je kunt de details van de restauratie nog steeds kwijt/beschadigd/gestolen hebben.

Cold wallet

Wanneer je je valuta op een apparaat bewaart dat volledig offline is, wordt dit koude opslag genoemd. Voor degenen die op zoek zijn naar de meest veilige vorm van opslag, zijn cold wallets de juiste keuze. Deze zijn het meest geschikt voor houders op lange termijn, die maanden of jaren geen toegang tot hun munten nodig hebben.

Ze zijn niet zonder hun eigen risico’s, maar als je de instructies correct opvolgt en alle mogelijke voorzorgsmaatregelen neemt, worden deze aanzienlijk geminimaliseerd. Gezien de hoeveelheid aandacht die cryptocurrency de afgelopen jaren heeft gekregen, heeft het helaas de interesse gewekt van aanvallers. In het licht daarvan is het een veel veiligere optie om koude opslag te gebruiken om je geld op te slaan.

De in San Francisco gevestigde bitcoin-wallet en exchange van CoinBase heeft 97% van zijn muntreserves in hardware en papieren portefeuilles. Wat zijn hardware- en paper wallets? Je zult het binnen een minuut te weten komen. Laten we voor nu eens kijken naar de voor- en nadelen van koude opslag:

Voordelen van koude opslag

  • Een geweldige plek om grote hoeveelheden munten voor een lange tijd vast te houden.
  • Biedt een vangnet tegen hackers en mensen met kwade bedoelingen aangezien het volledig offline is.

Nadelen van koude opslag

  • Het is nog steeds vatbaar voor externe schade, diefstal en algemene menselijke – onachtzaamheid.
  • Het is niet ideaal voor snelle en dagelijkse transacties.
  • Het opzetten ervan kan een beetje intimiderend zijn voor beginners.

Beste online crypto portefeuilles

Nu we precies weten wat een crypto wallet is, gaan we kijken naar de online crypto wallet. Hoewel er heel veel verschillende keuzes zijn, zien wij dat er op de Nederlandse markt een aantal zijn die er boven uitsteken.

Beste hardware portefeuilles

Er zijn natuurlijk ook heel veel verschillende hardware crypto wallet. Ook hiervoor hebben we gekeken welke de beste en de veiligste zijn.

  • Ledger nano x wallet
  • Trezor wallet
  • Keepkey
  • Exodus wallet

Uiteraard kun je ook nog je bitcoin paper wallet gebruiken. Wat je ook kunt zien als een vorm van een hardware wallet.

Conclusie

Het gebruik van een blockchain- of crypto-wallet is een hoge prioriteit voor elke belegger of cryptocurrency-enthousiasteling die van plan is voor een bepaalde tijd bij de ruimte betrokken te zijn. Of je nu gewoon toegang tot je crypto’s opslaat terwijl je erin blijft investeren, of je van plan bent crypto’s te gebruiken voor betalingen en transacties, een wallet moet worden gebruikt om je digitale activa veilig te houden.

Als alternatief voor rechtstreeks beleggen in cryptocurrencies, kunt je ook overwegen te beleggen in bedrijfsaandelen die betrokken zijn bij de ontwikkeling en het gebruik van blockchaintechnologie.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Investeer nu in crypto als Ethereum, Bitcoin en vele andere op de grootste crypto exchange van Nederland

Automatisch geld verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: