Cryptomunten bewaren doe je in een “wallet”, een soort digitale portemonnee waarin je private keys opslaat die toegang geven tot je crypto. In die zin kan je een bitcoin-wallet ook zien als een sleutelbos, een plek waar je alle sleutels (de ‘keys’) van je Bitcoin of andere crypto opslaat.
Dergelijke wallets komen in veel maten en vormen, en voor beginners is het niet altijd makkelijk om door de bomen het bos nog te zien. Wij geven je in dit artikel 13 factoren om rekening mee te houden voordat je een bitcoin-wallet kiest.
1. Type wallet
Om te beginnen moet je beslissen welk type wallet het beste bij jouw situatie en behoeften past. Je kan kiezen tussen hardware wallets (fysieke apparaatjes zoals een flashdrive), software wallets (software die je offline op je computer kan bewaren), mobiele wallets (apps op je smartphone of tablet) en de wallets die je op een crypto-exchange krijgt.
Elk type heeft voor- en nadelen op het vlak van beveiliging en gebruiksgemak. Wat de beste keuzes voor jou zullen zijn, hangt dan ook af van wat jij precies wil bereiken met je wallet.
Wil je een grote som geld in Bitcoin investeren en dit jarenlang veilig bewaren? Dan kan je voor een hardware-wallet gaan, en die ergens in een kluis opslaan. Wil je aan daytrading doen en snel en eenvoudig kleine hoeveelheden bitcoins kopen en verkopen? Dan is een mobiele wallet misschien meer je ding.
2. Veiligheid
Uiteraard is de veiligheid van je bitcoin-wallet van het grootste belang. Kijk naar de veiligheidsmaatregelen die een bepaald soort wallet je kan bieden.
Is er tweefactor authenticatie aanwezig? Hoe werkt de encryptie (versleuteling)? Kan je een back-up van je wallet maken?
Een hardware wallet is doorgaans de veiligste optie, omdat je die volledig offline kan bewaren. Niemand kan je hacken en via het internet je Bitcoin stelen. Een wallet bij een exchange is daarentegen heel wat minder veilig, want bij een beveiligingslek op de exchange loop je kans om jouw cryptomunten te verliezen.
3. Kosten
Ben je bereid om geld te spenderen aan je wallet? Sommige wallets zijn gratis, zoals die bij bepaalde crypto-exchanges, terwijl andere dan weer kosten in rekening brengen bij het gebruik van bepaalde functies of voor transacties. En die kosten kunnen sterk verschillen tussen verschillende wallets!
Hardware wallets moet je ook kopen, en hoewel deze niet enorm duur zijn, blijft het een factor om rekening mee te houden.
4. Gebruiksvriendelijkheid
Begrijp je goed hoe een bepaalde wallet werkt, en hoe alles in elkaar zit? Als je niet heel technisch aangelegd bent, of gewoon een beginner bent in de cryptosector, dan moet je ervoor zorgen dat je wallet een intuïtieve gebruikersinterface heeft, met tutorials en duidelijke instructies.
5. Controle over je sleutels
Heb je bij een bepaalde wallet volledige controle over je eigen sleutels? Bij veel wallets is dat het geval, maar bij andere worden de sleutels voor jou beheerd op een externe server – wat op zich makkelijker is voor jou, maar niet zo heel veilig. In de meeste gevallen kunnen we je aanraden om voor een wallet te kiezen waar jij de volledige controle hebt.
6. Compatibiliteit
Niet alle wallets zijn compatibel met alle besturingssystemen! Kijk dus goed na of jouw apparaat compatibel is met de wallet waarin je interesse hebt. Sommige werken bijvoorbeeld alleen op Android of Windows, terwijl anderen dan weer voor iOS of macOS gemaakt zijn.
7. Back-up- en herstelmogelijkheden
Wat doe je als je wallet een probleem heeft, of als er iets misloopt en je geen toegang meer hebt? Een goede wallet moet dus een stevig en betrouwbaar back-up systeem gebruiken. Je moet dit makkelijk kunnen instellen en op regelmatige basis een back-up kunnen uitvoeren.
Hoe werkt de herstelling precies, kan je dit zelf regelen of moet je hiervoor een technicus of iemand van de klantenservice inschakelen?
8. De community rond de wallet
Zijn er veel mensen die deze wallet gebruiken? Heeft jouw bitcoin-wallet veel mogelijkheden tot ondersteuning? Controleer of er een actieve community rond jouw wallet bestaat, want dan is het vaak veel eenvoudiger om problemen op te lossen, en de wallet zal ook vaker van updates worden voorzien.
9. Privacy
Is privacy een belangrijke factor voor jou? Dan zit je met cryptocurrency vaak al meteen goed, wegens het veelal anonieme karakter van de sector. Bepaalde wallets gaan nog een stapje verder en bieden extra privacyfuncties, denk aan het gebruik van het Tor-netwerk of CoinJoins.
Vooral dit laatste is interessant, want wanneer je een transactie uitvoert met een andere Bitcoingebruiker, zullen de bronnen en bestemmingen van BTC die bij transacties worden gebruikt, worden verborgen.
10. Reputatie
Heeft de wallet een goede reputatie op internationaal vlak en binnen de cryptomarkt? Hoe beoordelen andere gebruikers de wallet? Als je veel positieve reacties kan vinden, dan is dit meestal een goed teken.
Ervaringen van andere gebruikers zijn niet altijd de beste maatstaf (want deze kunnen worden gemanipuleerd), maar ze kunnen je wel helpen om te bepalen of een wallet de moeite waard is.
11. Ondersteunde cryptomunten
Daarnaast is het ook belangrijk om te beseffen dat niet alle cryptomunten ondersteund worden door alle wallets. Grote munten zoals Bitcoin en Ethereum zijn doorgaans geen probleem, maar kleinere cryptomunten kunnen soms niet ondersteund worden.
Als je in bepaalde kleinere coins wenst te investeren, ga dan goed na of een bepaalde wallet deze cryptomunten überhaupt ondersteunt!
12. Voortdurende updates
Ga voor een wallet die regelmatig wordt bijgewerkt, door ontwikkelaars die er echt actief mee bezig zijn.
Een wallet die niet vaak een update krijgt, zal doorgaans niet zo veilig zijn. Dit geldt dubbel voor een online wallet, want verouderde software geeft hackers veel meer mogelijkheden om die te kraken!
13. Klantenservice
Tot slot kan je best ook alleen een wallet kiezen met een competente en goed bereikbare klantenservice. Dit is van cruciaal belang indien je problemen zou ondervinden, of simpelweg met vragen of klachten zit. Ideaal is een klantendienst die je 24 uur per dag kan bereiken op meerdere manieren, zoals via e-mail, live chat of per telefoon.