Er is veel te doen over privacy, zeker als het om online privacy gaat. Privacy is heel belangrijk. Wij willen immers niet dat iedereen alles over ons weet. Maar aan de andere kant delen wij steeds vaker online informatie. Het gaat dan niet alleen om onze naam en adresgegevens. Wij bankieren online, bankkantoren zijn er zelfs bijna niet meer. Maar ook alle ziekenhuizen beschikken tegenwoordig over een app waarin je jouw gezondheidsgegevens kunt inzien.
Wij delen dus heel veel informatie online. De vraag is of onze privacy hiermee niet in het geding komt. En als dit zo is, wat kun je hiermee doen? Kun je bijvoorbeeld schadevergoeding eisen als er een privacy schending plaatsvindt en kan een letselschade advocaat jou hierbij helpen?
Wat doet een letselschade advocaat
Een letselschade advocaat wordt vaak ingeschakeld bij letselschade als gevolg van een ongeval of een hondenbeet. Wordt u bijvoorbeeld aangereden, dan kunt u een letselschade advocaat verzoeken de schade te verhalen.
Letselschade, bijvoorbeeld als gevolg van een kettingbotsing, bestaat uit 2 soorten schade. Ten eerste is er materiële schade. Materiële schade bestaat uit alle kosten die gemaakt worden als gevolg van een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet. Daarbij kunt u denken aan medische kosten zoals het verplicht eigen risico, kosten van de fysiotherapeut, kosten voor huishoudelijke hulp en reiskosten.
Naast materiële schade is er ook recht op immateriële schade als iemand gewond raakt bij een ongeluk. Immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd. Deze schade is een vergoeding voor het leed dat u als slachtoffer lijdt door een ongeluk. Bijvoorbeeld pijnklachten en angstklachten zoals rijangst na een aanrijding of angst voor honden na een beet van een hond. Maar ook psychische schade valt onder de smartengeldvergoeding.
Indien iemand dus gewond raakt bij een ongeluk of een hondenbeet, dan is er recht op een schadevergoeding. Daarbij gaat het dus niet alleen om materiële schade, maar ook om een vergoeding van smartengeld, waaronder psychische klachten. De vraag is nu of u ook schade kunt claimen omdat er sprake is van een privacy schending. Bijvoorbeeld omdat medische informatie openbaar is geworden. Of denk aan de bekende Nederlander die in een roddelblad staat en waarover informatie over zijn of haar privéleven worden gemeld.
Onrechtmatige daad
Voor recht op schadevergoeding is vereist dat er sprake is van een rechtsgrond. In het geval van een online privacy schending is daarbij de onrechtmatige daad van belang. Op grond van de wet is een onrechtmatige daad: “Als onrechtmatige daad worden aangemerkt een inbreuk op een recht en een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht of met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt, een en ander behoudens de aanwezigheid van een rechtvaardigingsgrond.”
Iedereen heeft recht op privacy. Vindt er dus een schending van de privacy plaats, dan is dit mogelijk onrechtmatig jegens de persoon wiens privacy wordt geschonden. De kans is dus zeker aanwezig dat een privacy schending een onrechtmatige daad met zich meebrengt. Dit hebben wij ook geregeld gezien in de rechtspraak. Denk daarbij aan de claims tegen roddelbladen, maar ook juice kanalen. Of er schade gevorderd kan worden hangt af van de situatie van het geval.