Steeds meer vormen van zorg zijn online te vinden. Zeker bij lichte klachten of het monitoren van de gezondheid, kan online zelfhulp, of e-health, een goed alternatief zijn voor een reguliere behandeling. Het grote voordeel van een online behandeling is dat mensen het in hun eigen tempo kunnen doen en wanneer het hen uitkomt.
Positieve ontwikkelingen op het gebied van e-health
E-health zorgt ervoor dat mensen meer controle en zeggenschap krijgen over hun gezondheid. Ook zorgverleners staan daar positief tegenover. Bovendien kan het gebruik van online toepassingen helpen om de werkdruk in de zorg te verlagen. Uit de jaarlijkse monitor op het gebied van e-health van Nictiz en het Nivel, blijkt dat de inzet van online zorg inmiddels onmisbaar is in onze samenleving. Wel is het aanbod aan online zorg op dit moment nog groter dan het gebruik ervan. Een van de vormen van online hulpverlening, die snel terrein wint, is het e-consult. Ongeveer de helft van de ziekenhuizen in ons land maakt hier al gebruik van.
Kosten en vergoeding van online zorg
Hoewel online zorg steeds populairder wordt, kiezen mensen vaak nog voor een combinatie van e-health en een reguliere behandeling. Is de behandeling vooral preventief? Dan kan een online training of cursus soms wel al voldoende zijn. De kosten en vergoeding van online zorgtoepassingen verschillen per type behandeling en zijn bovendien afhankelijk van de zorgverzekering. De ene zorgverzekeraar loopt hierin meer voorop dan de andere. Net als in de reguliere zorg geldt dat de meer specialistische behandelingen, in de zogenoemde tweede lijn, over het algemeen vergoed worden. Daarnaast zijn er ook zorgverzekeraars die hun klanten kosteloos bepaalde online zorg of apps aanbieden.
Technische ondersteuning en veiligheid
Wil het gebruik van e-health verder blijven groeien, dan is het wel van het grootste belang dat de randvoorwaarden goed zijn. De onderliggende
technologie moet niet alleen goed werken, maar ook goed aansluiten op de lopende zorgprocessen. Door nieuwe ontwikkelingen en inzichten, blijft dit een continu aandachtspunt. Daarnaast is het waarborgen van privacy en veiligheid onmisbaar bij online zorg. Het digitale verkeer verloopt daarom veelal via extra beveiligde systemen. Als mensen voor online zorg een eigen wachtwoord kunnen aanmaken, is het daarnaast belangrijk dat zij een sterk wachtwoord instellen.
Steeds meer toepassingen en mogelijkheden
E-health heeft dus alles te maken met innovaties op het gebied van zorg. Mensen kunnen er gebruik van maken ter voorkoming van gezondheidsproblemen, om cursussen en behandelingen te volgen, maar ook om zelfmetingen te doen. Er komen steeds meer toepassingen beschikbaar. Zowel online als op de mobiele telefoon. Bovendien zijn patiëntendossiers veelal digitaal toegankelijk. Bij de zwaardere vormen van online zorgverlening kunnen specialisten patiënten hierdoor eenvoudig volgen en begeleiden. Zelfs als dat aan de andere kant van de wereld is. De toepassingen van e-health zijn eindeloos en staan voorlopig nog lang niet stil.
Veilig internetten
Wil je meer leren over veilig internetten? Bekijk dan eens ons artikel “10 tips voor veilig internetten!“ of lees hoe je malware, ransomware of een computervirus kan voorkomen. Al onze tips over veilig internetgebruik vind je in de categorie “Veilig internetten”.
[box type=”shadow” align=”alignleft” class=”” width=””]Dit artikel is gesponsord door HoyHoy.nl.
HoyHoy.nl vergelijkt verzekeringen voor consumenten zoals zorgverzekeringen, reisverzekeringen en rechtsbijstandverzekeringen.[/box]