Het opslaan van je wachtwoorden op je webbrowser is natuurlijk erg gemakkelijk en zorgt ervoor dat je binnen no-time ingelogd bent op je favoriete accounts. Naast dat hierdoor het inloggen gemakkelijk is, hoef je zelf ook je wachtwoorden niet meer te onthouden. Veel mensen denken er echter niet over na dat het opslaan van je wachtwoorden op je webbrowser ook gevaarlijk kan zijn voor je eigen privacy. In dit artikel vertellen we je meer over het opslaan van wachtwoorden op je webbrowser.
Gemakkelijk om wachtwoorden te bekijken
Allereerst is het bij webbrowsers mogelijk om de wachtwoorden die je hebt opgeslagen, te bekijken in de webbrowser zelf. In sommige gevallen is hier niet eens een masterwachtwoord voor nodig. Dit betekent dat je al een risico loopt als je je laptop voor een kort moment onbewaakt achterlaat.
Hoe kan je veilig jouw wachtwoorden managen?
Dit is eigenlijk erg simpel. Laat je webbrowser je wachtwoorden niet meer opslaan! Maar hoe moet je dan alle wachtwoorden onthouden die je voor de verschillende systemen gebruikt? Hier zijn gelukkig een aantal handige tools voor.
1. Gebruik een wachtwoordmanager
Allereerst is een wachtwoordmanager een handige tool om ervoor te zorgen dat je wachtwoorden op een veilige manier staan opgeslagen. Voor een wachtwoordmanager heb je namelijk maar één masterwachtwoord nodig, waarmee je toegang krijgt tot al je wachtwoorden die je voor de verschillende systemen gebruikt. In tegenstelling tot sommige browsers, heb je hier dus niet direct toegang tot wanneer je de laptop of computer opstart. Hierdoor kun je je wachtwoorden op een veiligere manier opslaan dan wanneer je gebruikmaakt van een webbrowser.
2. Gebruik een VPN
Een andere manier om veiliger over het web te surfen, is door gebruik te maken van een VPN. Een VPN verbergt namelijk je locatie en verzendt en ontvangt informatie versleuteld. Hierdoor loop je minder risico wanneer je over het internet surft. Aangezien je verbinding maakt met een externe server, neemt jouw computer de locatie van de surfer aan en ontstaat er dus ook een ander IP-adres. Het wachtwoord dat je daarom invoert kan door hackers niet aan jouw eigen IP-adres gelinkt worden. Dit wordt namelijk gelinkt aan het IP-adres van de server. Een extra voordeel van een VPN is dat je ook nog eens toegang kunt krijgen tot content die in jouw eigen land niet beschikbaar is. Dit komt omdat deze website denkt dat jij je op dat moment op de locatie van de server bevindt. Erg handig!
3. Installeer altijd updates
Ook het installeren van updates hoort bij het veilig over het internet surfen. Updates omvatten namelijk vaak ook veiligheidsupdates. Deze worden na verloop van tijd gepubliceerd op het internet. Hackers proberen dan de mensen te zoeken die deze updates niet hebben geïnstalleerd. Zij beschikken dan niet over de extra veiligheidsmaatregelen die de update heeft meegebracht. Door middel van ‘reversed engineering’ proberen hackers dan toegang te krijgen tot jouw computer, jouw data en dus ook jouw wachtwoorden. Het wordt daarom aanbevolen om altijd up-to-date te blijven als het om apps of programma’s gaat.
4. Twee factor-authenticatie
Tot slot is twee factor-authenticatie erg belangrijk. Bij twee factor-authenticatie is er een extra veiligheidsbarrière opgebouwd. Je voert namelijk allereerst je eigen wachtwoord in. Op dat moment wordt er een berichtje gestuurd naar je mobiele telefoon, e-mailadres of via een Skype-verbinding. In dit berichtje staat een code, vaak bestaande uit 4 cijfers, die je vervolgens nog eens moet invoeren op de site waarop je wilde inloggen. Heb je dit gedaan, dan krijg je pas toegang tot je account. Dit is een erg handige veiligheidsmethode, aangezien hackers nog niet veel kunnen wanneer ze je wachtwoord hebben gekraakt. Ze moeten dan ook toegang krijgen tot jouw e-mail, je telefoon of je Skype-account. Dit maakt twee factor-authenticatie dan ook een steeds populairder onderwerp als het gaat om veiligheid op het internet.
Zoals je leest wordt het niet aangeraden om wachtwoorden in je webbrowser op te slaan. Gelukkig zijn er een aantal handige en belangrijke tools beschikbaar, die het surfen over het internet toch veilig maken. We raden dan ook aan om altijd gebruik te maken van een VPN, twee factor-authenticatie op te zetten en je wachtwoorden centraal op te slaan door middel van een wachtwoordmanager. Dit alles gaat er namelijk voor zorgen dat jij zorgeloos en veilig over het internet kunt surfen.
Veilig internetten
Wil je meer leren over veilig internetten? Bekijk dan eens ons artikel “10 tips voor veilig internetten!“ of lees hoe je malware, ransomware of een computervirus kan voorkomen. Al onze tips over veilig internetgebruik vind je in de categorie “Veilig internetten”.
[box type=”shadow” align=”alignleft” class=”” width=””]Dit artikel is gesponsord door NordVPN.
NordVPN is een VPN aanbieder die zorgt dat jij veilig en privé toegang tot het internet hebt.[/box]