Een smart-home-systeem wordt steeds populairder, want wat is het gemakkelijk om alles op afstand te besturen. Zo zijn er de Google Nest Hub, HomeKit van Apple, SmartThings van Samsung en Amazons Alexa. Iets wat potentiële gebruikers zich vaak afvragen is: hoe zit het nu met de privacy? Wat gebeurt er met je gegevens bij het gebruik van een smart-home-systeem?
Het risico van een huisbesturingssysteem
In het verleden zijn huisbesturingssystemen weleens in opspraak geraakt vanwege privacy-problemen. Toen stond het hele idee nog in de kinderschoenen en eigenlijk heeft iedere technologische ontwikkeling wel opstartproblemen. Aangezien we tegenwoordig ook onze bankzaken via het internet regelen en contracten bij de verzekeraar, energieleverancier en hypotheekverstrekker online afsluiten, moet je ook je huishouden veilig via het internet kunnen regelen.
Wat gebeurt er met mijn gegevens?
De meeste smart-home-systemen maken verbinding met een server van de fabrikant. Vervolgens worden gegevens opgeslagen en na het analyseren van deze gegevens bepaalde handelingen uitgevoerd. Om de veiligheid te garanderen worden deze gegevens gebruikelijk met encryptie beveiligd zodat alleen jij erbij kunt. Informeer bij twijfel van tevoren of dit ook geldt voor het systeem dat jij wilt kopen. De fabrikant geeft vaak garanties die te maken hebben met toegang tot je gegevens en privacy.
Wat zijn de risico’s van een smart-home-systeem?
Een van de risico’s die smart-home-systemen met zich meebrengen is dat het systeem kan worden gehackt en ingezet worden bij een DDoS- of cyberaanval. Dit heeft meer invloed op de website die door middel van jouw systeem wordt aangevallen dan op jouw privacy, maar je wilt uiteraard niet verantwoordelijk worden gehouden voor zo’n aanval. Zijn er camera’s op je systeem aangesloten en zijn deze niet voldoende beveiligd, dan kunnen kwaadwillende hackers daarnaast je huis op afstand bekijken. Bij smart-home-systemen geldt hetzelfde voor het beluisteren op afstand. Denk hierbij niet alleen aan telefoons, maar ook aan microfoons op laptops en televisies.
Wat kan ik zelf doen om mijn gegevens te beschermen?
Wanneer je kiest voor een smart-home-systeem van een grote aanbieder zoals er in de inleiding al een aantal genoemd werden, dan is dit risico aanzienlijk kleiner. Want hoe groter de fabrikant, hoe meer deze kan en zal investeren om jouw veiligheid te waarborgen. Een aantal andere tips waarmee je jouw gegevens kunt beschermen:
[tie_list type=”checklist”]
- Verander altijd het standaard wachtwoord op je huisbesturingssysteem. Gebruik hierbij geen voorspelbare combinaties zoals 1234, 0000, je geboortedatum of de naam van je kind of huisdier.
- Omdat de router de toegangspoort is tot je slimme apparaten, dien je ook hier een sterk wachtwoord voor in te stellen. Geef de router bovendien geen naam die verwijst naar je eigen naam of adres, maar gebruik een nietszeggende naam – of een die alleen jou wat zegt.
- Installeer de nieuwste updates voor een maximale beveiliging, zodat je smarthome-netwerk ook tegen de nieuwste trucs van hackers is beschermd.
[/tie_list]
Om je identiteit te beschermen is het nooit weg om extra veiligheidsmaatregelen te nemen, zodat je de controle hebt over de gegevens die worden gedeeld en identiteitsfraude kunt voorkomen. Want alles wat afhankelijk is van het internet brengt enig risico met zich mee.
Veilig internetten
Wil je meer leren over veilig internetten? Bekijk dan eens ons artikel “10 tips voor veilig internetten!“ of lees hoe je malware, ransomware of een computervirus kan voorkomen. Al onze tips over veilig internetgebruik vind je in de categorie “Veilig internetten”.
[box type=”shadow” align=”alignleft” class=”” width=””]Dit artikel is gesponsord door Pricewise.nl.
Pricewise.nl vergelijkt energie, verzekeringen, internet en tv abonnementen. Vergelijk en bespaar op je vaste lasten.[/box]