Als je je online privacy serieus neemt, kun je tegenwoordig niet meer om een VPN heen. Het is dan ook het middel bij uitstek om ongewenste meekijkers te weren. Een degelijke VPN biedt ook meteen bescherming tegen malware, virussen en cyberaanvallen. Maar er zijn nog meer voordelen te behalen met een VPN. In dit artikel lees je nog meer toepassingen waarvan je voorheen het bestaan nog niet had vermoed.
Wat is een VPN?
Eerst nog een extra woordje uitleg over wat een VPN nu precies is. De afkorting staat voor virtueel privénetwerk. Door verbinding te maken met een VPN-server breng je dit netwerk tot stand. Data die je vanaf jouw apparaat verstuurt, worden dan eerst via deze server geleid. Dat gebeurt via een versleutelde tunnel. Bij de VPN-server vindt vervolgens nog encryptie plaats. Pas dan reizen de data, gecodeerd en al, door naar de openbare server of die van je internetprovider.
Het fijne van een VPN is dat je zelf kunt kiezen met welke server je uiteindelijk verbinding maakt. Dit staat automatisch ingesteld op VPN Nederland, omdat je dan de minste vertraging oploopt. Maar je kunt net zo goed een server in Thailand of Mexico selecteren. Dat kan weer andere voordelen opleveren, die we hieronder zullen bespreken. In ieder geval is voor de ontvanger en eventuele meekijkers alleen het IP-adres van de door jou gekozen VPN-server zichtbaar.
8 Extra handige toepassingen
Encryptie en het afschermen van je IP-adres kunnen je verschillende voordelen opleveren. Wij hebben ze hieronder voor je op een rij gezet:
1. Veilig verbinden met openbare netwerken
Openbare netwerken, die veelal ook gratis zijn, hebben niet bepaald een goede reputatie als het aankomt op beveiliging. Een wachtwoord is vaak niet eens nodig om verbinding te maken. En als er wel een wachtwoord wordt gevraagd, dan gaat het om een algemeen of op een goed zichtbare plek getoond wachtwoord. Iedereen binnen het bereik van het netwerk kan dus moeiteloos inloggen op datzelfde netwerk. Dat geldt ook voor cybercriminelen die jouw online activiteiten willen bespieden. Met een VPN hou je vreemden buiten de deur en kun je alsnog veilig verbinding maken met dergelijke openbare netwerken.
2. Doen alsof je thuis bent
Je bent op vakantie, maar je wil graag op de hoogte blijven van wat er thuis allemaal gebeurt. Of je wil liever geen enkele aflevering missen van je favoriete serie. Maar helaas kun je die nieuwssite of streamingdienst niet vanuit het buitenland bereiken, terwijl je wel een betaald abonnement hebt. Maak vanaf je vakantieadres gewoon verbinding met een Nederlandse VPN-server en je hoeft niets meer te missen.
3. Prijsdiscriminatie voorkomen
Webwinkels willen nogal eens wisselende prijzen tonen, afhankelijk van waar de websitebezoeker zich bevindt. Dit noemen we ook wel dynamische prijzen. Meestal is het zo dat lokale klanten minder betalen voor diensten of producten, dan buitenlandse klanten. Jouw eigen IP-adres verraadt jouw locatie, tenzij je het laat afschermen door het IP-adres van de VPN-server. Wacht dus nog even met het aflsuiten van dat dure abonnement of de aankoop van dat boekenpakket. Wis je browsergeschiedenis en kies een VPN-server in het land waar de verkoper is gevestigd. Soms loont het ook de moeite om via verschillende VPN-servers de website te bezoeken.
4. Goedkoper op vakantie gaan
Ook luchtvaartmaatschappijen, hotels en autoverhuurbedrijven doen geregeld aan prijsdiscriminatie. Iemand die in het VK woont kan soms duurder uit zijn voor hetzelfde ticket als iemand die in Frankrijk woont. Het enige wat je hoeft te doen is je IP-adres aanpassen. In dit geval zou je dan kiezen voor een VPN-server in Frankrijk. Vergeet ook hier niet alle cookies en je browsergeschiedenis te wissen als je de webiste al eerder hebt bezocht.
5. Gratis artikelen lezen
Je hebt het vast al eens meegemaakt. Je klikt een link aan naar een nieuwsartikel, maar wordt geconfronteerd met een betaalmuur. Het is begrijpelijk dat media en journalisten willen verdienen aan hun producties. Maar aan de andere kant kun je ook niet van mensen verwachten dat ze op alle online kranten een abonnement nemen. Meestal krijg je een een bepaald aantal gratis artikelen aangeboden. Ben je daar doorheen? Selecteer een andere VPN-server en je kunt weer met een schone lei beginnen.
6. Bandbreedtebeperking voorkomen
Blokkerige beelden en lange laadtijden. Iedere fervente gamer en streamer heeft er wel eens mee te maken gehad. Dat komt doordat je eigen internetprovider in de gaten heeft dat je nogal wat bandbreedte verbruikt. Om de bandbreedte zo goed mogelijk te kunnen spreiden over alle internetgebruikers, wordt het in jouw specifieke geval afgeknepen. Met een VPN voorkom je dat je eigen internetprovider je online activiteiten kan zien en als gevolg daarvan de bandbreedte afknijpt.
7. Tegen DDoS-aanvallen beschermen
Vooral gamers hebben er regelmatig mee te maken. De tegenpartij achterhaalt je IP-adres en bestookt de server met talloze verzoeken. De server of de website kan dit niet meer aan en raakt tijdelijk onbereikbaar. We spreken dan van een DDoS-aanval. Zat je midden in een gevecht, dan kun je ervan uitgaan dat je hebt verloren. Omdat een VPN je IP-adres afschermt, kunnen cybercriminelen het niet meer gericht aanvallen.
8. Veilig up- en downloaden via P2P-netwerken
Voor het up- en downloaden van muziek, films, e-boeken en grote bestanden kun je gebruikmaken van zogenaamde peer-to-peernetwerken. Alle deelnemers binnen zo’n P2P-netwerk zijn gelijkwaardig. Er is dus geen centrale server die alle up- en downloads verwerkt, maar dit geschiedt door de afzonderlijke en daarbij aangesloten computers. Internetproviders zijn niet zo happig op deze netwerken en willen de bandbreedte wel eens afknijpen. Nog een nadeel is dat alle IP-adressen voor iedereen zichtbaar zijn. Met een VPN vang je dus twee vliegen in één klap.