In 2016 werd onder druk van de Europese Unie door Facebook, Twitter, YouTube en Microsoft een overeenkomst getekend om binnen één dag te reageren op meldingen van haatberichten op hun platforms. Sinds dat moment wordt daar dan ook hard aan gewerkt. In Nederland worden opvallend veel van dit soort negatieve berichten geplaatst en gemeld.
Type berichten
Er zijn heel wat soorten negatieve berichten. Waar je aan zou kunnen denken:
- Berichten die racisme bevatten
- Oproepen tot haat en geweld
- Haatzaaiende berichten
- Berichten over zelfmoord
- Berichten over seksueel misbruik
- Verwensingen met ziekten, waarbij ‘kanker’ veel voorkomt.
Moderatoren
Iedereen die een racistisch bericht of een haatzaaiend bericht op sociale media tegenkomt kan hiervan een melding doen. Deze meldingen worden vervolgens verwerkt door een team van vijf tot acht moderatoren, dat vanuit Berlijn werkt. Samen verwerken zij per dag ongeveer achtduizend van dit soort negatieve berichten. Het aantal ligt vooral hoog rond Sinterklaas, verkiezingen of tijdens demonstraties van bijvoorbeeld de PVV. Opvallend is het hoge aantal, in zuidelijke landen ligt dit een stuk lager.
Onderbemand
In 2017 waren er een tijd onvoldoende mensen in het moderatieteam actief om goed te kunnen reageren op meldingen van gebruikers en moesten Griekse moderatoren zelfs bijspringen. Facebook heeft eind afgelopen jaar excuses aangeboden voor de fouten die in het moderatieproces zijn gemaakt.
Veilig internetten
Wil je meer leren over veilig internetten? Bekijk dan eens ons artikel “10 tips voor veilig internetten!“, “Sterk wachtwoord instellen” of “Hoe voorkom je identiteitsfraude?”. Al onze tips over veilig internetgebruik vind je in de categorie “Veilig internetten”.