Als je slachtoffer bent van online identiteitsfraude ben jij meestal degene die zijn geld kwijtraakt. Bij WhatsAppfraude gaan oplichters anders te werk. Jouw ‘WhatsAppidentiteit’ wordt gestolen, maar het zijn niet jouw centjes waar de fraudeurs het op gemunt hebben. Wat is WhatsAppfraude en hoe voorkom je dat iemand zich voordoet als jou?
Wat is WhatsAppfraude?
Volgens KPN neemt het aantal meldingen van WhatsAppfraude snel toe. Op zich niet vreemd. Door middel van sim only vergelijken kan iedereen tegenwoordig overal goedkoop toegang krijgen tot het internet, dus ook WhatsApp. Doordat we steeds vaker online zijn, zoeken oplichters manieren om via kanalen als WhatsApp geld te verdienen. Fraudeurs hacken je WhatsApp, waardoor ze onder jouw nummer je vrienden en familie berichtjes kunnen sturen. Een wanhopig berichtje waarin wordt gevraagd of vader- of moederlief alsjeblieft met spoed wat geld wil overmaken naar een bankrekening wordt vaak met ‘ja’ beantwoord. Dit geld wordt echter niet op jouw rekening gestort, maar op een andere rekening waar de oplichter toegang tot heeft. Hoewel jouw online identiteit gestolen wordt, zijn het dus jouw vrienden en familie die gemakkelijk de dupe worden van de WhatsAppfraude.
Hoe wordt WhatsApp gehackt?
De oplichter zal op zijn eigen apparaat op jouw WhatsApp proberen in te loggen. WhatsApp stuurt jou vervolgens een verificatiecode. Je krijgt een sms’je of berichtje van een vriend binnen (wiens telefoon waarschijnlijk vlak daarvoor gehackt is). In het berichtje staat misschien dat hij per ongeluk zijn eigen verificatiecode naar jouw nummer heeft gestuurd; of je deze even door wilt geven. Dit is echter de code voor jouw WhatsApp en zodra je het doorstuurt, is de hacker binnen. Overigens hoeft een fraudeur niet per se jouw WhatsApp te hacken om geld af te troggelen bij je vrienden. Sommige oplichters sturen jouw vrienden berichten via een ander nummer en zeggen dat ze tijdelijk een nieuw nummer hebben.
Hoe bescherm je jezelf tegen hackers?
Hoewel WhatsAppfraude veel voorkomt, kun je jezelf vrij gemakkelijk beschermen. Krijg je een verificatiecode doorgestuurd? Stuur deze dan nooit naar iemand toe. Daarnaast is het mogelijk om jezelf extra te beveiligen. Stel een tweestapsverificatie in of maak gebruik van Authy of een andere authenticator-app.
Je WhatsApp is gehackt – wat nu?
Is het kwaad al geschied? Waarschuw direct al je contacten dat je WhatsApp gehackt is en dat ze berichtjes die binnenkomen niet moeten vertrouwen. Maak vervolgens een back-up van je WhatsAppgesprekken en delete de app. Herstart je telefoon en installeer WhatsApp opnieuw. Door weer in te loggen op je WhatsApp door middel van een nieuwe verificatiecode, worden andere apparaten automatisch uitgelogd op jouw WhatsApp, dus ook het apparaat van de hacker.
WhatsApp; alle instellingen die jij moet weten!
Wil je meer leren over WhatsApp instellingen? We hebben de belangrijkste privacy instellingen beschreven in het artikel ‘WhatsApp; privacy instellingen die jij moet weten’. We hebben hier de belangrijkste ‘WhatsApp statusfuncties‘ uitgelegd. Hier kun je lezen hoe je ‘Blauwe vinkjes kunt uitzetten op WhatsApp‘. Tot slot lees je hier de ‘Nieuwe privacyvoorwaarden van WhatsApp‘ en hier hoe je oude chatberichten verwijderd ‘WhatsApp berichten verwijderen‘.