Cybercrime is één van de snelst groeiende misdaden. Helaas worden dus ook steeds meer consumenten en bedrijven hiervan slachtoffer. Steeds vaker weten professionele criminele organisaties bestanden, gevoelige informatie of geld te stelen. In dit artikel beschrijven we wat cybercrime is, lichten we verschillende vormen van cybercrime toe en verwijzen we naar praktische tips om cybercrime te voorkomen.
Wat is Cybercrime?
De term cybercrime wordt ook wel computercriminaliteit of cybercriminaliteit genoemd. Cybercrime betekent in het kort misdrijven waarbij netwerken of computers worden gebruikt. Criminele activiteiten waarbij gebruik wordt gemaakt van het internet zijn bijvoorbeeld het gijzelen van software of het blokkeren van computers tegen losgeld, het digitaal stelen van geld, het misbruiken van iemands zijn identiteit of het ontfutselen van bestanden of gevoelige informatie.
Verschillende vormen van Cybercrime:
Hieronder beschrijven we diverse vormen van cybercriminaliteit en we verwijzen we naar uitgebreide informatie en tips om cybercrime te voorkomen.
Identiteitsfraude en identiteitsdiefstal
Bij identiteitsdiefstal geeft iemand zich op het internet met behulp van jouw gegevens voor jou uit. Dat kan de aanleiding zijn tot onaangename verrassingen. Erger wordt het als die andere persoon zich hiermee in het criminele circuit begeeft en uit jouw naam mensen oplicht en gegevens steelt. In dat geval is er sprake van identiteitsfraude. De gevolgen voor jou, je privésituatie, je arbeidsrelatie en je integriteit kunnen desastreus zijn. Klik hier om meer te lezen over identiteitsfraude en hoe je dit kan voorkomen.
Malware
Malware is een vorm van cybercrime en is samentrekking van de Engelse woorden Malicious en software. Ofwel: kwaadaardige software. Met dit soort software worden gegevens verzameld, wordt de goede werking van je computersysteem verstoord of wordt gepoogd toegang te krijgen tot bepaalde systemen, bijvoorbeeld van bedrijven. Malware kan zich op allerlei manieren verstoppen. Hoe je malware voorkomt, ontdekt en verwijderd lees je in het artikel “Malware voorkomen en verwijderen”.
Ransomware
Er zijn verschillende soorten malware met verschillende soorten kenmerken, één daarvan is ransomware. Dit woord is een samentrekking van twee Engelse woorden, namelijk ransom en software. De betekenis van ransom is losgeld, en dat geeft precies aan wat deze software doet. Ransomware blokkeert de toegang tot je computer, zorgt voor een versleuteling van je gegevens en zegt dit alleen vrij te geven als je een losgeld hebt betaald. Deze vorm van cybercrime wordt vaak toegpast bij bedrijven, maar ook in toenemende mate bij consumenten. Wat ransomware precies doet en of het betalen van losgeld een goed idee is kun je lezen in het artikel “Ransomware voorkomen en verwijderen”.
Spyware
In het woord spyware zie je het woord spy, het Engelse woord voor spion. Het woorddeel ware is een verkorting van software. Spyware bespioneert jouw systeem en je computergedrag. De gevonden informatie wordt aan de maker of diens opdrachtgever doorgegeven. Soms gaat het om je koopgedrag, maar er kunnen ook hele gevoelige stukjes informatie van jou worden verzameld en bij criminele partijen terecht komen. Hoe je spyware zoveel mogelijk voorkomt, of hoe je het wegkrijgt kun je lezen in dit artikel.
Cryptoware
Een specialistische vorm van malware is cryptoware. Hackers krijgen toegang tot je systeem om bepaalde bestanden te versleutelen. Hierdoor worden die bestanden voor jou onbereikbaar en de enige manier om ze weer te kunnen lezen is het betalen van een losgeld. Uiteraard zijn het bijzondere en essentiële bestanden die allereerst worden aangepakt, zodat de kans het grootst is dat hun slachtoffer de beurs trekt. less hier meer over cryptoware.
Computervirus
Een computervirus is een specifiek programma dat zich hecht aan andere, onschuldige programma’s Zodra je zo’n onschuldig programma uitvoert wordt ook het virus actief. Dit virus zal proberen zich ook aan andere programma’s te hechten om zoveel mogelijk te besmetten. Via e-mail of via het internet kan het bij je komen, of vanaf jouw systemen verspreid worden. Een computervirus zal zich niet alleen vermenigvuldigen, maar zal ook gericht bepaalde taken uitvoeren. Hierdoor kunnen gegevens worden ontfutseld of systemen worden lamgelegd. Meer informatie over computervirussen lees je het artikel “Computervirus voorkomen en verwijderen”.
Phishing
Phishing is een bepaald type oplichting via het internet. De term vindt zijn oorsprong in het Engelse woord fishing, wat vissen of hengelen betekent. Bij phishing “hengelen” criminelen bij nietsvermoedende slachtoffers namelijk naar belangrijke informatie. Als het criminelen lukt belangrijke informatie te ontfutselen, wordt deze gebruikt om het slachtoffer geld afhandig te maken. Ook kan dergelijke informatie gebruikt worden voor identiteitsfraude.
Voor een uitgebreide uitleg en tips om phishing te voorkomen, bekijk dan het artikel “Phishing; Herken phishing mails en bescherm jezelf!”.
Aangifte Cybercrime
Ben je het slachtoffer geworden van cybercrime, dan zijn de gevolgen niet alleen voor jouw persoonlijke situatie groot, maar ook voor je arbeidsrelaties. Ook de financiële consequenties kunnen enorm zijn. Het doen van een snelle aangifte is dan erg belangrijk. Hierbij moet je ervoor zorgen dat de digitale sporen niet worden uitgewist. Het bewaren van zoveel mogelijk informatie en die mee te nemen bij de aangifte zijn hierin belangrijke elementen. Wil je aangifte doen van cybercrime, dan kan je dat doen via de website van de politie.
Het is nooit helemaal uit te sluiten dat je te maken krijgt met cybercrime. Wel kun je proberen de kansen erop zo veel mogelijk te verkleinen door te zorgen voor veilige verbindingen en bijgewerkte systemen en bijgewerkte virusscanners. En mocht je er toch mee te maken krijgen: doe aangifte!