Geschiedenis wissen Google
Wist je dat Google alles bewaart waar jij naar zoekt op je computer of telefoon? Wanneer je Google producten gebruikt via jouw PC, laptop, tablet of mobiele telefoon slaat Google namelijk een enorme hoeveelheid gegevens op. De bedoeling is dat met deze gegevens een betere dienstverlening kan worden geboden aan de gebruiker. Met al deze data wil Google steeds meer op de individu gerichte producten en advertenties genereren. Google kan door deze dataverzameling niet alleen je zoekgedrag inzien, maar combineert deze ook met jouw koopgedrag, locaties en kijkgeschiedenis. Als je bijvoorbeeld hebt gezocht naar nieuwe sportschoenen, krijg je in de weken erna vaak advertenties te zien van aanbiedingen voor sportschoenen. Google biedt echter de mogelijkheid om je Google geschiedenis te bekijken en te beheren. In dit artikel leggen we stapsgewijs uit hoe jij jouw Google zoekgeschiedenis wissen kunt.
Waar kan ik de privacy instellingen van mijn Google geschiedenis bekijken?
Google heeft door de jaren steeds meer instellingen toegevoegd waarmee de gebruiker de eigen gegevens kan beheren. Je kunt de geschiedenis van Google weergeven met behulp van jouw eigen Google account. Klik hier om met jouw Google account in te loggen. Je belandt nu op de hoofdpagina van jouw Google account. Hier kun je onder andere je geschiedenis beheren en je google geschiedenis bekijken.
Klik vervolgens op ‘Privacy en personalisatie’. Hiermee kom je terecht in het gedeelte Gegevens en privacy dat weer uit verschillende onderdelen bestaat.
In dit artikel leggen we de onderdelen ‘Informatie die je met anderen kunt delen ’ en ‘Je activiteiten en bezochte plaatsen’ uit. Ook leggen we hoe ”Google zoekgeschiedenis verwijderen” in zijn werk gaat.
Informatie die je met anderen kunt delen
Persoonlijke informatie die je hebt opgeslagen in je account, zoals je geboortedatum of e-mailadres en opties om deze informatie te beheren, kun je inzien en indien nodig onzichtbaar maken voor anderen.
Je activiteiten en bezochte plaatsen
Wanneer je de Google geschiedenis wissen wilt, is het deel je activiteiten en bezochte plaatsen van belang. Hier is het mogelijk om, aan de hand van verschillende onderwerpen, je Google geschiedenis te bekijken. Alle functies zijn eenvoudig met een knop te activeren of juist te deactiveren. In de verschillende subonderdelen kan je diverse Google geschiedenis wissen.
Jouw zoekopdrachten en browse-activiteit
Zet de knop hier uit (onderbroken) en privégegevens van onder andere Google Zoeken en Google Maps worden niet meer gebruikt. Wanneer je Google’s Chrome browser gebruikt, is het mogelijk om hier apart aan te vinken of het je Google geschiedenis opneemt ten behoeve van meer gepersonaliseerde diensten.
Plaatsen waar u heengaat
Dit is de zogenaamde locatiegeschiedenis. Wanneer deze optie aanstaat, is het mogelijk voor Google om je te volgen met apparaten waarmee je bent ingelogd. Niet iedereen is hiervan gediend, maar het kan bijvoorbeeld helpen met het maken van betere routebeschrijvingen.
Gegevens van uw apparaten
Apparaat gegevens zijn de data die je op verschillende apparaten opslaat. Denk hierbij aan contacten, agenda’s en natuurlijk apps. Het kan handig zijn om Google deze gegevens te laten gebruiken zodat ze overal hetzelfde zijn en je ze niet steeds op elk apparaat hoeft toe te voegen.
Jouw gesproken zoek- en overige opdrachten
Spraakherkenning van Google kan enorm verbeterd worden wanneer gesproken opdrachten gekoppeld worden aan je eigen account.
Video’s waarnaar je zoekt op YouTube: zoekhistorie wissen
Het super populaire YouTube is onderdeel van Google. De zoekgeschiedenis opslaan kan er voor zorgen dat je betere aanbevelingen krijgt, wat gezien de hoeveelheid beeldmateriaal geen overbodige luxe is. Zoek je liever anoniem of incognito naar video’s dat zet je dit ook weer met een klik uit.
Video’s die je op YouTube bekijkt: geschiedenis verwijderen
Net als je browser kent YouTube een eigen geschiedenis opgebouwd uit de video’s die je bekijkt. Als je snel een video weer wilt bekijken, is het handig om deze functie aan te zetten. Wie liever zijn videovoorkeuren op zijn apparaten voor zichzelf houdt, kan zijn keuze hier veranderen.
Bekijk alle Google instellingen:
Alle Google privacy instellingen op een rijtje!
Jezelf ontgooglen
Google advertenties; instellingen op basis van jouw interesses
Gevonden worden in Google
Google formulier: zoekresultaten verwijderen
Google Duo App: instellingen
Privacy instellingen social media & applicaties
Gebruik je ook Instagram, Facebook, Snapchat, Whatsapp of Windows 10? Wil je ook daar meer controle over jouw privégegevens? Klik hier voor een overzicht met de privacy instellingen van diverse social media en applicaties.