Wist je dat tweederde van de mensen geregeld informatie over anderen op het internet zoekt?
Alles wat op internet over jou te vinden is, draagt bij aan je online reputatie. Gelukkig heb je grotendeels zelf in de hand wat anderen van jou zien en over jou lezen.
Maar hoe zorg je dat je goed uit de verf komt? Wat kun je doen om een positieve indruk achter te laten? Het beheren en verbeteren van je imago op internet noemen we online reputatiemanagement. In dit artikel geven we jou praktische tips om jouw online reputatie te managen.
Het belang van jouw online reputatie
Meer dan 65% van de mensen zoekt op internet regelmatig informatie over anderen. Soms is dat privé (wanneer je meer wilt weten over een oude bekende of je date van komend weekend, bijvoorbeeld), maar veel vaker gaat het om zakelijke situaties. Potentiële opdrachtgevers googelen naar ZZP’ers om te ontdekken of het aanbod bij hun vraag past en of eerdere klanten tevreden zijn over geleverde producten of diensten. En maar liefst 90% van alle recruiters doet online onderzoek om een beter beeld te krijgen van sollicitanten.
Hieronder vind je vijf waardevolle tips voor het optimaliseren van jouw online reputatie.
Weet wat je deelt
Veel online informatie wordt verspreid via social media als Facebook, LinkedIn en Twitter. Alles wat je hier post, is van invloed op jouw online reputatie. Wees je er dus van bewust dat jouw berichten, foto’s en reacties door anderen worden gezien, wellicht ook door mensen die niet tot je directe vriendenkring behoren. Denk dus goed na voordat je iets online zet. Weet wat je deelt en met wie je wat deelt.
Privacy-instellingen social media
Wil je grip houden op je online reputatie, verdiep je dan in de mogelijkheden daarvoor. Op Facebook, LinkedIn en Twitter kun je je account afschermen, zodat jouw profiel en berichten alleen zichtbaar zijn voor vrienden, connecties en volgers. Bovendien kun je bij veel social media je privacy-settings zo instellen dat anderen niet zonder jouw toestemming beeld of tekst op je profielpagina kunnen plaatsen. Ook kun je ervoor zorgen dat je niet ongewild wordt getagd en is er een optie om te voorkomen dat jouw gegevens in de zoekresultaten van zoekmachines worden weergegeven.
Meer weten? Klik hier voor uitgebreide informatie over online reputatiemanagement middels de juiste privacy-instellingen.
Informatie van internet verwijderen
Natuurlijk is het zinvol om jezelf geregeld te googelen, zodat je weet welke informatie anderen over jou kunnen vinden. Kom je iets tegen wat je online reputatie schaadt of onjuist, verouderd of onwenselijk is, dan kun je deze informatie (laten) verwijderen. Teksten en beelden die je op je eigen website of social media-account hebt gezet, kun je uiteraard zelf weghalen. Is de informatie op een forum, andermans website of onder het account van iemand anders op social media geplaatst, dan zul je een verzoek tot verwijdering moeten indienen.
Hoe je dat kansrijk aanpakt, lees je in het artikel ‘Informatie van het internet verwijderen’.
Ongewenste zoekresultaten verwijderen
Is de ongewenste informatie van internet verdwenen, dan kom je deze vaak ook niet meer tegen in de zoekresultaten van zoekmachines als Google en Bing. Vind je nog wel iets dat voor je online reputatie onwenselijk is, dan kun je deze bedrijven vragen de informatie weg te halen. In het artikel ‘Zoekresultaten verwijderen uit zoekmachines’ vind je verdere uitleg en formulieren om direct contact op te nemen over het verwijderen van de gegevens.
Personal branding op internet
Online reputatiemanagement is in feite onderdeel van een veel bredere strategie: personal branding, waarbij je jezelf op internet als merk presenteert door consequent aan te geven wat jouw unieke kwaliteiten zijn en wat jij specifiek voor opdrachtgevers of werkgevers kunt betekenen. Je online reputatie is daarbinnen uiteraard een belangrijk aspect. Klik hier om meer te lezen over het ontwikkelen en bewaken van een personal brand en de rol die online reputatiemanagement daarbij speelt.
Online reputatiemanagement: snel en eenvoudig
Het beeld dat anderen van je krijgen als ze op internet naar je zoeken, kun je eigenhandig sturen. En daar is niets moeilijks aan: met een bewuste aanpak en onze tips manage je snel en eenvoudig jouw online reputatie.
Blijf op de hoogte!
Schrijf je in voor onze maillijst en ontvang praktische tips over hoe jij jouw online reputatie kan managen.