Mijn naam is mijn domein; jouw eigen plek op het internet! Tegenwoordig zoeken mensen heel wat informatie over andere mensen op het internet op basis van hun voor- en achternaam.
Door jouw naam te beschermen met een domeinnaam vergroot je jouw vindbaarheid en creëer je jouw eigen plek op het internet. Op jouw domein kan jezelf bepalen welke informatie jij wilt laten zien. Maar hoe creëer je jouw eigen plek op het internet en wat je allemaal je allemaal met jouw domeinnaam doen?
Informatie zoeken over anderen op het internet
Steeds vaker zoeken mensen informatie over andere mensen op het internet. Naast dat we bijvoorbeeld informatie over mensen uit het verleden en collega’s zoeken, zoeken we ook informatie over professionals die we in willen huren zoals een klusjesman, freelancer of adviseur. Over wie we allemaal informatie zoeken kan je lezen in het artikel ‘Personen zoeken op het internet’.
Ook bedrijven, Human resource professionals en recruiters maken gebruik van het internet om de juiste kandidaat voor een vacature of de juiste ZZP’er voor een freelance opdracht te vinden. Wanneer personen informatie over jou op het internet zoeken doen ze dat op vaak basis van jouw voor- en achternaam.
Mijn naam is mijn domein; mijn domeinnaam
Iedereen kan zijn voor- en achternaam met een domeinnaam beschermen. Met jouw eigen domeinnaam kan je bijvoorbeeld jouw vindbaarheid op het internet vergroten en jouw eigen plek op het internet creëren. Hier bepaal jij welke informatie jij wilt laten zien.
Jouw domeinnaam is een ideale plek om jezelf te presenteren, te laten zien wie je bent, wat je doet, wat jouw passie of specialisme is of simpelweg door te verwijzen naar jouw sociaal media pagina’s. Hoe jij jouw eigen plek op het internet creëert en wat je allemaal met jouw domeinnaam kan doen, lees je in dit artikel.
Mijn domein; hoe creëer jij jouw eigen plek op het internet?
Hieronder geven we een aantal mogelijkheden wat je allemaal met jouw persoonlijke domeinnaam kan doen.
1. Mini website: ZZP’ers & persoonlijk
Het is nog nooit zo makkelijk geweest om een mini website op te zetten en te onderhouden om je bijvoorbeeld als vakspecialist of ZZP’er te positioneren. Tegenwoordig zijn er diverse betaalbare applicaties waarmee je binnen 10 minuten en zonder enige programmeerkennis een persoonlijke website, freelance website of profielpagina kan maken. Upload een achtergrond, deel de informatie die je wilt delen en link door naar jouw social media pagina’s en je bent zo goed als klaar.
Websites die deze service aanbieden zijn onder andere About.me en Flavors.me. Een premium versie is advertentievrij en biedt de mogelijkheid om jouw eigen domeinnaam te gebruiken.
2. Website
Heb je meer behoefte aan een “completere” website dan bieden webapplicaties zoals Wix.com en Weebly.com een goede oplossing. Ook hier kan je een website bouwen en onderhouden zonder enige programmeerkennis, maar deze aanbieders hebben een uitgebreider aanbod aan designs en functionaliteiten.
Content Management Systeem
Wil je nog meer (technische) mogelijkheden, dan kan je ook gebruik maken van bijvoorbeeld een ‘Content management systeem’ zoals WordPress of Joomla. Beide systemen staan bekend om de gebruiksvriendelijkheid vergeleken met andere content management systemen. Maar vergeleken met applicaties zoals about.me, flavors.me of Wix.com heb je ook vele malen meer kennis en tijd nodig om een website te bouwen en te onderhouden.
3. Persoonlijke blog
Wil je informatie delen jouw passie zoals koken, voeding of mode met anderen delen of jezelf positioneren als professional op jouw vakgebied dan is een blog een geschikt medium.
Websites zoals Blogger.com of Tumblr.com bieden applicaties waarmee je direct een blog kan starten en je hoeft je alleen te concentreren op het schrijven. Beide websites bieden de mogelijkheid om jouw eigen domeinnaam te koppelen.
4. Link naar jouw social media pagina’s
Wil je jouw domeinnaam wel beschermen, maar wil je niet een hele website opzetten en onderhouden. Dan kan je ook één eigen pagina creëren door te verwijzen naar jouw social media pagina’s, zoals Facebook, Linkedin of Twitter. Op deze manier verwijs je personen die informatie over jou zoeken naar de social media websites die over jou gaan. Websites zoals About.me en Flavors.me zijn het meest geschikt voor het opzetten van een single page.
Een andere methode is jouw domeinnaam direct laten verwijzen naar één van jouw social media pagina’s zoals Facebook of LinkedIn. Wanneer een persoon jouwnaam.nl op internet intypt wordt deze bijvoorbeeld automatisch doorverwezen naar jouw Linkedin pagina. Daarnaast communiceer je voortaan jouwnaam.nl in bijvoorbeeld jouw CV, email handtekening of op jouw visitekaartje. Hoe professioneel klinkt dat?
5. Persoonlijk e-mailadres
Diverse hostingpartijen hebben een pakket waarbij je jouw domeinnaam kan beschermen en deze ook als emailadres kan gebruiken. In plaats van [email protected] communiceer je voortaan [email protected]. Ook kan je jouw domeinnaam koppelen aan services zoals Google apps. Hiermee kan je jouw domeinnaam gebruiken voor niet alleen gmail maar ook voor services zoals Google kalender en Google Drive.
6. Stel jouw naam (alvast) veilig
Weet je nog niet wat je met jouw eigen domeinnaam wilt doen? Dan kan je natuurlijk ook alvast jouwnaam.nl of .com veilig stellen door deze te registreren.
Hoe bescherm ik mijn eigen domeinnaam?
Iedereen kan zijn/haar voor- en achternaam eenvoudig registreren. Je hebt jouw domeinnaam al beschermd vanaf 5 euro per jaar. Het doorverwijzen van jouw domeinnaam naar bijvoorbeeld jouw LinkedIn profiel wordt meestal kosteloos aangeboden. Google ‘Domeinnaam’ en je vindt diverse hostingpartijen bij wie je jouw naam kan beschermen.
Personal branding op het internet
Wil je meer leren over personal branding op het internet? Lees dan ook de artikelen ‘Personal branding op het internet; iets voor jou?’ en ‘Stappenplan personal branding’ of bekijk al onze personal branding tips in de categorie ‘Personal branding op het internet’.
r te maken.