Tegenwoordig is het heel gangbaar om informatie over mensen op het internet op te zoeken. Bijna iedereen zoekt anderen op. De gevonden informatie draagt bij aan het beeld dat anderen over jou vormen en dit kan beslissend zijn voor een nieuwe baan, opdracht of zelfs een date. Daarom is het tijd om zelf de regie te pakken over de online informatie die er over jou op het internet te vinden is. Dit doe je door jouw voor- en achternaam op het internet te beschermen.
–
Jouw eigen domeinnaam; alle voordelen op een rijtje.
Hieronder leggen we je vijf voordelen uit van het beschermen van jouw voor- en achternaam met een domeinnaam.
1. Maak gebruik van jouw eigen naam
Bescherm bijvoorbeeld jouwnaam.nl of jouwnaam.com. Doordat jij nu de eigenaar bent van jouwnaam.nl, kan je op elk willekeurig moment jouw domeinnaam verwijzen naar een door jou gekozen website. Koppel of verwijs jouw domeinnaam bijvoorbeeld door naar jouw (persoonlijke) website, online visitekaartje, blog, Facebook of LinkedIn pagina.
Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om jouw e-mailadres te personaliseren. In plaats van [email protected] communiceer je voortaan [email protected]. Een handige en praktische tool om dit te regelen is MijnNaamBeschermen.nl.
2. Meer controle door een verbeterde vindbaarheid
Uit ons onderzoek blijkt dat 98% van de mensen wel eens informatie over andere mensen op het internet heeft opgezocht. Meestal zoeken mensen dan door de voor- en achternaam van iemand in Google in te vullen.
De meeste informatie die dan in de zoekmachine verschijnt is afkomstig van social media kanalen, werkgerelateerde informatie of hobby’s. Echter heeft 64% van de mensen een naamgenoot. Hierdoor is het niet altijd duidelijk of de gevonden informatie over jou of over jouw naamgenoot gaat. Maar iemand die jou niet kent, weet niet wie de echt jij is.
Zoekmachines zoals Google hechten veel waarde aan de domeinnaam (jouwnaam.nl of jouwnaam.com) bij het bepalen van welke zoekresultaten als eerste getoond worden. Wanneer je jouw voor- en achternaam met een domeinnaam beschermt en jouw voor- en achternaam verwerkt in de website titel, samenvatting en in de tekst op de website zelf, is de kans groot dat jouw eigen domeinnaam boven in de zoekresultaten staat.
Bovendien kan je dan zelf actief jouw eigen domeinnaam verspreiden, zodat je mensen meteen naar de goede en correcte informatie over jou verwijst.
3. Jouw domein; jouw plek op het internet
Als je eenmaal jouw naam beschermd hebt, kun je door middel van een website jouw eigen plek op het internet creeren. Echter is dit voor de meeste mensen zonder programmeer kennis vaak een ingewikkelde en kostbare klus. Bovendien hebben de meeste mensen helemaal geen volledige website nodig, maar is een profielpagina al voldoende. Op een profielpagina laat je met een foto zien wie je bent, en beschrijf je kort wat je doet en plaats je linkjes naar andere relevante social media kanalen of website.
MijnNaamBeschermen.nl heeft daarom een gebruiksvriendelijke tool ontwikkeld waarmee iedereen eenvoudig en zonder technische kennis zijn of haar eigen voor- en achternaam op het internet beschermen en beheren. Met de tool creëer je in vijf minuten jouw profielpagina – jouw plek op het internet. Met een korte bio laat je zien wie je bent, wat jouw expertise is en verwijs je naar relevante online informatie. Zo word je op basis van jouw naam gevonden in Google en kunnen anderen zoals werkgevers, klanten of zakelijke relaties direct zien welke informatie over jou gaat en wat je voor hun kan betekenen.
Handig want zo zien mensen die jou online zoeken in één oogopslag welke online informatie over jou gaat.
4. Personal branding; mijn naam is mijn merk
Steeds vaker zoeken mensen informatie over andere mensen op het internet. Naast dat we bijvoorbeeld informatie over mensen uit het verleden en collega’s zoeken, zoeken we ook informatie over professionals die we willen inhuren zoals een klusjesman, freelancer of adviseur. Ook bedrijven, Human resource professionals en recruiters maken gebruik van het internet om de juiste kandidaat voor een vacature of de juiste ZZP’er voor een freelance opdracht te vinden.
Jouw domeinnaam is de ideale plek voor personal branding. Laat zien dat jij een specialist bent, vertel wie je bent, wat jouw specialiteit is, wat jouw passie is en wat jou onderscheidt van de rest.
Vergroot je kans op een (nieuwe) baan
90% procent van de recruiters, human resources professionals, en HR-managers zoeken online naar informatie over kandidaten. Op basis van deze informatie maken ze vaak een eerste selectie. Met jouw eigen domeinnaam laat je de meest relevante online informatie zien om hun te overtuigen van jouw experise.
Zorg er dus voor dat wanneer een potentiële werkgever jou op Google zoekt, dat de juiste informatie te voorschijn komt en jouw expertise en skills van het scherm knallen. Laat zien dat jij de meest geschikte persoon bent voor ‘the job’.
Vergroot je kans op ZZP opdrachten
Ook personen of bedrijven die op zoek zijn naar een klusjesman, freelancer of adviseur, zoeken op het internet. Nederland telt meer dan 800.000 geregistreerde ZZP’ers en freelancers. De meesten werken logischerwijs onder hun eigen naam. Wanneer een potentiële opdrachtgever jouw naam op Google zoekt voor informatie of om een eerste indruk te krijgen, wil je natuurlijk dat hij of zij direct de juiste informatie over jou vindt en overtuigd wordt dat jij de juiste persoon bent voor de opdracht.
5. Stel jouw naam (alvast) veilig.
Weet je nog niet wat je met jouw eigen domeinnaam wilt doen? Dan kan je natuurlijk ook alvast jouwnaam.nl of jouwnaam.com veilig stellen door deze te registreren, voordat een naamgenoot het doet. Wil je inspiratie opdoen over wat je allemaal kan doen met jouw eigen domeinnaam, lees dan het artikel ‘Mijn naam is mijn domein; jouw eigen plek op het internet’.
Personal branding op het internet
Wil je meer leren over personal branding op het internet? Lees dan ook de artikelen ‘Personal branding op het internet; iets voor jou?’ en ‘Stappenplan personal branding’ of bekijk al onze personal branding tips in de categorie ‘Personal branding op het internet’.