Android is een hartstikke fijn systeem voor smartphones, en het is niet voor niets dat veel mensen er bij zweren. Maar het systeem dat onder andere gebruik wordt op de smartphones van Samsung heeft ook zo zijn minpunten. Google zit achter Android, en dat bedrijf verdient zijn geld met zoekmachineresultaten, het verzamelen van data van gebruikers en het inzetten hiervan voor ‘gepersonaliseerde’ advertenties. Gelukkig kun je zelf het een en ander doen om de privacy op je Samsung-smartphone wat te verbeteren, en zeker als je je Samsung S23 ultra zakelijk abonnement gebruikt is dat wenselijk. Je wilt inmiddels niet dat je zakelijke gegevens op straat komen te liggen. We geven een aantal tips.
Persoonlijke advertenties uitzetten
Het moederbedrijf van Google, Alphabet, is in de basis een advertentiebedrijf. Ze verzamelen gegevens over gebruikers om die ze kunnen gebruiken om ze vervolgens hele gerichte reclames te laten zien. Komt het je bekend voor dat je wel héél toevallige reclames te zien krijgt en vind je dat onprettig? Je kunt deze persoonlijke advertenties uitzetten door naar de officiële Google-website voor advertentie-instellingen te gaan en daar de schakelaar bij ‘Advertentiepersonalisatie’ te verschuiven, zodat het vakje grijs kleurt. Dan krijg je daarna algemene reclames te zien.
Laat Google je minder in de gaten houden
Je kunt er ook voor zorgen dat Google je minder in de gaten gaat houden, wat zeker fijn is als je je Samsung zakelijk gebruikt. Ga daarvoor naar de activiteitsopties in je Google-account. Ga naar ‘Web- en app-activiteit’ en kies daar voor ‘Uitzetten’. Dan gebruikt Google vanaf dat moment niet langer jouw zoekopdrachten, locatie en kijkgeschiedenis op YouTube om zogezegd zijn ‘diensten te verbeteren’. Je merkt dan in de praktijk dat YouTube-aanbevelingen minder persoonlijk worden en Google Maps minder ‘slim’ wordt, omdat het geen rekening meer houdt met plekken waar je vaak naar navigeert.
Automatisch persoonlijke gegevens laten verwijderen
Google weet als zoekmachine veel over jou als gebruiker. Het is niet voor iedereen een prettige gedachte dat al die gegevens ‘onthouden’ worden. Gelukkig kun je al deze persoonlijke gegevens automatisch laten verwijderen, zodat Google door jou bezochte websites, apps op je Android-smartphone en bezochte locaties vergeet. Ga hiervoor weer naar de activiteitsopties van je Google-account en kies onder het kopje ‘Web- en app-activiteit’ voor ‘Kies een optie voor automatisch verwijderen’. Daar kun je invullen of je informatie na 3, 18 of 36 maanden automatisch gewist moet worden.
Het blijft tussen jou en de Google Assistent
Gebruik jij de Google Assistent? Wist je dan dat deze ook een gastmodus heeft? Als je die aanzet, slaat de digitale butler geen persoonlijke gegevens van jou op. Daarnaast worden audio-opnamen en spraakopdrachten weer verwijderd na het afsluiten van de gastmodus. Het is heel makkelijk om de gastmodus aan en uit te zetten, want je hoeft alleen maar tegen de Google Assistent te zeggen: “Hey Google, zet de gastmodus aan (of uit)”.
Of je nu je Samsung zakelijk of privé gebruikt, het is een lastige balans tussen gebruikersgemak en privacy. Soms moet je wat van dat eerste opgeven om meer privacy te krijgen. Het is fijn dat dat mogelijk is door zelf een paar relatief simpele wijzigingen door te voeren.