Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan komt daar vaak een hoop voorbereiding bij kijken. Het zoeken naar vacatures, het maken van een cv, het schrijven van je motivatiebrief en dán pas de gesprekken (ja, meerdere!). Door al die voorbereidingen is het heel logisch dat je iets heel belangrijks vergeet te checken: je online identiteit!
Wij geven je tips en vertellen je hoe je ervoor zorgt dat je je online identiteit op orde maakt, hoe je jezelf profileert én hoe je zichtbaar bent bij de juiste personen.
- Maak je LinkedIn op orde
Allereerst is het verstandig om je LinkedIn op orde te krijgen, zodat potentiële werkgevers een positief (en realistisch) beeld van jou krijgen. Heb je nog geen LinkedIn-account? Maak die dan direct aan. Op dit sociale carrièreplatform kun je namelijk gemakkelijk connecties maken, vacatures zoeken en het allerbelangrijkste: jezelf profileren. LinkedIn is in feite je persoonlijke visitekaartje, cv en motivatiebrief in één!
Tip: Ben je op zoek naar een andere baan, maar heb je liever niet dat je huidige werkgever hier achterkomt? Dan kun je heel gemakkelijk je profiel zo aanpassen dat alleen recruiters kunnen zien dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, maar je collega’s en je baas niet! Ook zullen de recruiters van jouw huidige werk of verwante bedrijven dit niet kunnen zien.
Deze functie vind je door naar ‘Vacatures’ te gaan en vervolgens onder ‘Carrière-interesses’ de functie aan te zetten.
- Schrijf je in op vacaturesites en uitzendbureaus
Ook is het handig om jezelf bij meerdere uitzendbureaus en vacaturesites in te schrijven, zodat je een handig overzicht krijgt van het vacature aanbod én je als eerste alerts krijgt bij nieuwe vacatures. Maak bijvoorbeeld een profiel aan bij Magnet.me om gemakkelijk interessante banen, stages of traineeships te vinden die bij jou passen.
- Check je online identiteit
Tot slot is het heel belangrijk om je online identiteit te checken en zo nodig aan te passen. Want of je het nu wil of niet, werkgevers en recruiters checken vrijwel altijd jouw online identiteit. En dan hebben we het niet alleen over LinkedIn – waar je jezelf als het goed is professioneel opstelt – maar ook over Facebook, Twitter en Instagram. En tja… die laatste drie social platforms kunnen nog wel eens foto’s of teksten bevatten die verre van professioneel overkomen. Dus blader nog eens door je oude party- en vakantiefoto’s, en verwijder er zo nodig een aantal, of zorg dat je profiel afgeschermd is. Let er vooral ook bij Facebook goed op wie jouw foto’s kunnen zien en kies het liefst voor ‘alleen vrienden’ en dus niet ‘vrienden van vrienden’. Want het kan maar net zijn dat jij en je potentiële werkgever een gemeenschappelijke vriend hebben, waardoor hij of zij alsnog jouw foto’s kan zien.
Op zoek naar een stage?
Ook dan verloopt het sollicitatieproces voor een groot deel hetzelfde als bij een ‘gewone’ sollicitatie. Kun je wel wat hulp gebruiken? Check dan deze handige tips voor het solliciteren naar een stage.